SABAH Yazarları Ordu'yu değerlendirdi

SABAH Yazarlar Kulübü, geçtiğimiz günlerdeKaradeniz’in incisi Ordu’daydı. Ordu'nun doğal güzelliğine hayran kalan SABAH Yazarları, projeleri de değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 1.05.2018

SABAH Yazarları Ordu'yu değerlendirdi

SABAH Gazetesi Yazarlar Kulübü'nün geçtiğimiz günlerdeki durağı, Karadeniz'in cazibe merkeziOrdu'ydu. SABAH yazarları, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'la birlikte, son yıllarda hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan şehri keşfetti. Doğal güzellikleriyle hayranlık uyandıran şehir; gastronomiden kaplıcaya, yayla ve denizden ekstrem sporlara kadar turizmin birçok farklı alanında iddiasını kanıtlıyor. İşte SABAH ekibinin gözünden Ordu...


İLKER GEZİCİ

1.5 milyar TL yatırım, sıfır borç!

Şarkılara, türkülere konu olan Ordu, Karadeniz bölgesinin cazibe merkezi haline geldi. Bunda, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın dört yılda yaptığı yatırımların ve devlet desteğinin etkisi büyük. Doğasıyla gözde bir kent olan Ordu; altyapı, üst yapı ve yol çalışmalarıyla da diğer illere model oluyor. Başkan Yılmaz, göreve geldikleri günden itibaren 19 ilçeye 1.5 milyar TL yatırım yapıldığını söylüyor. Önceliği altyapıya veren Yılmaz, "Döktüğümüz asfalt buradan Viyana'ya yol olur" derken, köy yolları dahil, toplam bin 200 kilometre asfalt döktüklerini ve hedeflerinin bin 700 kilometre olduğunu söyledi.

SIFIR ATIK PROJESİ
Bu süreçte şehirde su sıkıntısı da sıfıra inmiş. Yaylalarda, dağlık bölgelerde oturan halka bile su götürmeyi başardıklarını anlatan Başkan Yılmaz, "Kendi gelirini kendisi üreten, borcunu sıfırlayan tek belediyeyiz. Bu altyapı yatırımlarını borçsuz yaptık. 320 milyon TL borç devraldık ama şimdi borcumuz sıfır" diye konuştu. Yayalaştırma projesi kapsamında Altınordu'daki Süleyman Felek Caddesi trafiğe kapatılmış. Günde 80 bin kişi, buradan yaya olarak geçiyor ve dükkan kiraları, Ankara'nın Kızılay'ı ve İstanbul'un Kadıköy'üyle eşdeğermiş. Burada 200'den fazla dükkan bulunuyor ancak en önemlisi, tabela kirliliğinin olmaması. Türkülerde bahsedilen Ordu'nun dereleri ne yazık ki kuraklığa yenilmiş. Ancak, şehir içinde belediyeye ait ücretsiz dört mavi bayraklı sahil var. Özellikle kadınlar plajı yoğun ilgi görüyormuş. Sezonluk ziyaretçi sayısı 100 bini geçmiş. 7 kilometrelik sahil şeridi, peyzaj çalışmasının ardından bambaşka bir görünüme kavuşmuş. Başkan Yılmaz'ın sihirli değneği toplu taşımaya da değmiş. Başkan, "Halkın yüzde 92'si toplu taşımadan memnun değildi. 322 aracı 177'ye düşürdük, 2 bin araç da trafikten çekildi. Hem trafik rahatladı, hem insanlar" dedi. En önemli yatırımlardan biri de çöp arıtma sistemi. Sıfır Atık projesini destekleyen Ordu'da, çöpü değerlendirmek için çimento fabrikasıyla iş birliği yapılmış.

HAKAN UÇ

Hayatımda gördüğüm en güzel teleferik manzarası
Ordu şehir merkezi, denizle iç içe, 7 kilometrelik kesintisiz bir yürüyüş parkuruna sahip. Günün her saatinde bu yolda yürüyen, koşan ya da banklarda oturanlara rastlayabilirsiniz. Karadeniz manzarasının tadını çıkarmak için bire bir... Ordu'da yediğimiz pideleri eritebilmek için biz de her fırsatta sahile inip yürüyüş yaptık.

ARABA VE KORNA SESİ YOK
Sahilde yürürken karşılaştığım balıkçılarla biraz sohbet etme imkanı buldum. Balık ağlarında oluşan yırtıkları onarmaya çalışıyorlardı. Onları biraz keyifsiz görünce "Ne oldu?" diye sordum ve şu cevabı aldım: "Bu bölgede çok yunus var, adeta bir ordu gibiler. Balıklarımızı yiyorlar, ağlarda bir şey kalmıyor. Bu yüzden daha açıklarda avlanmak zorunda kalıyoruz." Av yasağı sezonu olduğu için şu sıralar balığa çıkmıyorlarmış. Ordu'nun en güzel taraflarından biri, araba ve korna sesi olmaması; hiçbir şoför kornaya basmıyor. Şehirde gezip arkadaşlarınızla konuşurken çok kısık bir ses tonu kullandığınızı fark edeceksiniz. Bu, çevredeki sessizlikten kaynaklanıyor. Harika bir manzara eşliğinde keyif yapmak isterseniz, Ordu'yu panoramik olarak seyredebileceğiniz Boztepe'ye çıkmalısınız. Buraya hem kara yoluyla, hem de teleferikle ulaşılabiliyor. 500 metre yükseklikteki Boztepe'ye teleferikle çıkmak yedi dakika sürüyor. Camla kaplı teleferikte yemyeşil ağaçların üzerinden geçerek önden ayrı, arkadan ayrı güzellikte bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel teleferik manzarası diyebilirim. Bu görsel şöleni kaçırmamalısınız. Şehirdeki önemli eserlerden biri ise, meydanda bulunan şadırvan... Aslen Ordulu olan Trabzon Valisi Osman Paşa tarafından 1842'de yaptırılan şadırvan, 1937 yılında yıkılmış, 1997'de ise belediye tarafından aslına uygun olarak yeniden yaptırılmış.

ÖMER KARAHAN

Yılın 260 günü yağmur yağıyor

OrduBüyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve Ordu Valiliği, iki gün boyunca bizi müthiş bir misafirperverlikle ağırladı. Belediye ve Valilik, 'İşimiz Gücümüz Ordu' sloganıyla halka hizmetlerine son hız devam ediyor. Turizm açısından çok zengin imkanlara sahip olan Ordu; kıyı, şehir, gastronomi, yayla, kaplıca, kültür, trekking ve yamaç paraşütü gibi farklı dallarla binlerce turisti çekiyor. Yolunuz Ordu'ya düştüğünde, merkezden teleferikle Boztepe'ye çıkmayı sakın ihmal etmeyin. Özellikle akşam üzeri çıkarsanız, Ordu'ya tepeden bakarak bir bardak çay eşliğinde günbatımını izleyebilirsiniz.

KARADENİZ'İN EN BÜYÜK AVM'Sİ
Bir tarafta masmavi deniz, bir tarafta yeşil gür ormanları ile Ordu, oksijenin en bol bulunduğu yerlerden... Perşembe ilçesinin ise şehirde ayrı bir yeri var. Perşembe, Türkiye'den Cittaslow listesine girerek 'sakin şehir' unvanı almış bir yerleşim yeri. Perşembe Aybastı Yaylası'nda mis gibi havayı teneffüs edip doğal güzellikler arasındaki menderesleri mutlaka görmelisiniz. Bir de Yason Burnu'na uğramalı ve Yason'daki Kır Kafe'de Balıkçı Rıfat'ın tarifi kendisinde saklı olan fındık tatlısını denemelisiniz. Konu yemekten açılmışken, Ordu tostunun tadına bakmanızı da tavsiye ederim. Meşhur Pide'de kıymalı pide yemek de listenizde olmalı. Bu arada yemeklerin yanında Ufuk Gazozu ile midenize bayram yaşatabilirsiniz. Fındık, balık ve bal yurdu Ordu'da, kirazdan taze fasulyeye kadar yüzlerce ürünün turşusu da yapılıyor. 365 günün 260 gününün yağışlı geçtiği Ordu'da Karadeniz'in en büyük AVM'si yapılıyor. Böylece Ordulular, yağmurlu havalarda da vakit geçirecekleri bir alana kavuşacak. Ordu; ileri yaştaki vatandaşlara sunduğu imkanlarla da öne çıkıyor. Yaşlılar ve bakıma muhtaç kişilerin ihtiyaçları, belediyenin kurduğu ekip tarafından karşılanıyor.

TANSU CEYLAN

Son 15 yılda 3.5 kat büyüdü
Geçtiğimiz hafta, maviyle yeşilin kucaklaştığı, Türkiye'de fındık, bal ve kivinin en çok üretildiği şehir Ordu'daydım. Türkiye'de en çok mutluluk kat sayısına sahip şehir, yüzde 84 ile Ordu'ymuş. 'İşimiz Gücümüz Ordu' sloganıyla yola çıkan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 750 bin nufüsa sahip (fındık mevsiminde 2 milyon kişi) Ordu'nun, Karadeniz'de konut satışının en fazla olduğu ikinci il olduğunu söyledi. Denizin doldurulmasıyla yapılan havalimanı, şehre muazzam bir katma değer sağlamış.

HEDEF, 3 MİLYON TURIST
İlk gün sahile indiğimde, herkesin bisikletlerle turladığını, gençlerin kaykaya bindiğini gördüm. Sahilde konser ve miting alanı olarak kullanılmak üzere geniş bir alan yapılıyor; bu alanın yalnızca otoparkı bile dört futbol sahası büyüklüğünde olacak. Dikkatimi çeken bir diğer ayrıntı ise, Ordu'da tüm binaların dış cephesinin beyaz ve gri renklerle kaplanmasıydı. Ordu'da SABAH başlıklı panelde konuşma yapan Ordu Valisi Seddar Yavuz, şehrin son 15 yılda 3.5 kat büyüdüğünü ve bunun büyük bir devrim olduğunu söyledi. Bu kalkınma harekatı ile Ordu'ya son yıllarda 5.5 milyar TL yatırım yapılmış. Tersine göçü sağlamak için Ordu; sanayi, turizm ve üniversite şehri olma yolunda ilerliyor. Şimdiye kadar 70 bin yabancı turist çekmeyi başarmış ilde, turist sayısının 3 milyona ulaşması hedefleniyor. 19 ilçe ve 700 mahallesi olan Ordu'da şehirciliğe büyük önem veriliyor. Şehirde şu sıralar yeni bir stat inşaatı devam ediyor. Eski stat ise park yapılmış.

BRÜKSEL'LE ÇIKOLATA İŞ BİRLİĞİ
Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 30'u Ordu'ya ait. Çikolatanın önemli maddesi fındığı, 2.5 milyar dolarlık bir ürün olarak dünyaya pazarlamak için, çikolatanın anavatanı Brüksel'e gidilmiş ve bir çikolata park projesi tasarlanmış. Ordulu kadınlar ise üç ilçede açılan kadınlar plajında vakit geçirebiliyor. Şehirde ayrıca, Karadeniz'in en büyük AVM'si kuruluyor. Ayrıca Çambaşı'nda bir kayak merkezi açılmış. Ordu'daki ikinci günümüzde, Perşembe'deki Aybastı yaylasına çıktık. 1500 rakıma sahip yaylada, temiz havayı içimize çektik. Bir dahaki gelişimde Ordu'yu daha da gelişmiş olarak göreceğimden emin olarak şehirden ayrıldım.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar