Sağlık sektörü e-imzaya hızlı geçiş yaptı

1 Ekim 2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen istisnalar hariç manuel reçete yazımı ortadan kalkarken, yine aynı tarihten itibaren tıbbi ilaç ve cihazlarla ilgili tüm başvurular da e-imza ile yapılıyor. Firmalar e-imza yanında baş

info@karadenizekonomi.com / 20.10.2016

Sağlık sektörü e-imzaya hızlı geçiş yaptı

Sağlık sektörü e-imza uygulamasına hızlı geçiş yaptı. 150 bin doktor 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen uygulamalar hariç tamamen e-imza ile reçete hazırlarken, tıbbi cihaz pazarında da benzer uygulamalar hayata geçirildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’nun 01 Ekim 2016 tarihinden itibaren elektronik başvuru sistemi üzerinden e-imzasız hiç bir başvurunun kabul edilmeyeceğini duyurduğunu söyleyen E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, “Duyuruda ayrıca kuruma başvuran tüm firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi alma zorunda oldukları da belirtiliyor” dedi.

Bunun yanısıra TİTCK’in evrakları imzalarken, belirli bir verinin belirtilen tarihte var olduğunu kanıtlayan zaman damgası konusunda da uyarıda bulunduğuna dikkati çeken Zeliha Arkcı, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Tıbbi cihaz ve ilaç ithal ve imalatında rekabet oldukça yoğun. Birkaç firma aynı ürün için ithal izni talebinde bulunmuş olabiliyor. Kurum, kimin öncelikle başvurduğunu görmek için zaman damgası içeren e-imza kullanılmasını öneriyor.”

Doktorlar ikinci e-imzaya yöneldiler

Birbirini takip eden çalışmaların, sağlık sektörünün e-devlet yapısına hızla geçiş yaptığını ortaya koyduğunun kanıtı olduğunu söyleyen Zeliha Arkcı şu açıklamayı yaptı:

“Doktorlar olası bir aksaklık yaşamamak, vatandaşları mağdur etmemek, e-imzalarını kaybetme riskini bertaraf etmek için ikinci e-imzalarını almaya başladılar bile. Bu süreç herkes için çok önemli. e-devlete dönüşüm sürecinde sadece e-reçete uygulaması ile yıllık yaklaşık 337 milyon reçete güvenli elektronik imza ile imzalanacak. Bu zaman ve işgücü tasarrufuyla birlikte ülke ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlayacak. E-imza ve zaman damgası üreten firmaların önünü açacak. Sektör giderek güçlenecek. Bu gelişmeler doğrultusunda 2020 yılına kadar Türkiye’de en az 15 milyon elektronik imza üretileceğini öngörüyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS ) olarak yetki verdiği kurumlar arasında yer alanE-Tuğra EBG A.Ş. olarak biz de bu sürece güvenli elektronik imza, zaman damgası üretimimizle katkıda bulunuyoruz. Sürecin verimli işleyişine destek olabilmek için e-imza üretim merkezlerimizin sayısını 40’ın üzerine çıkardık. Şube ağımızı genişletmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şubelerin yanı sıra hizmetlerimizi Türkiye’nin birçok ilinde e-devlet uygulamaları konusunda verdiğimiz ücretsiz eğitim seminerleri ile de destekliyoruz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar