Salyangoz ihracatından 850 bin 218 dolar gelir elde edildi

Karadeniz'de 1 Ocak-15 Kasım döneminde 4 ülkeye yapılan 1781 tonluk deniz salyangozu ihracatından 12 milyon 850 bin 218 dolar gelir elde edildi.

info@karadenizekonomi.com / 28.11.2019

Salyangoz ihracatından 850 bin 218 dolar gelir elde edildi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, Türkiye'den 1 Ocak-15 Kasım döneminde 6 ülkeye 2 bin 513 ton deniz salyangozu ihraç edilerek, karşılığında da 18 milyon 117 bin 863 dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 1973 ton deniz salyangozu ihracatı karşılığında 15 milyon 42 bin 467 dolar kazanç sağlanmıştı. Böylelikle bu dönemde Türkiye'den yapılan deniz salyangozu ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 27, değerde yüzde 20 arttı. Karadeniz'den de 1 Ocak-15 Kasım döneminde 4 ülkeye yapılan 1781 tonluk deniz salyangozu ihracatından 12 milyon 850 bin 218 dolar gelir elde edildi.

Türkiye'de deniz salyangozunun tüketimi olmamasına rağmen ihracatının ön planda olduğunu söyleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, ‘’Ülkeden ve bölgeden yapılan deniz salyangozu ihracatının arttı. Bu yıl Uzak Doğu ülkeleri dışında Irak ve ABD'ye de ihracat yapıldı. Türkiye'de en fazla deniz salyangozunun Trabzon merkezli firmalar tarafından yapılıyor. Yıllardır ihracatçılarımız büyük gayretle ülkemizde tüketim imkanı olmayan deniz salyangozunu işleyip değere dönüştürmüş ve dünya sofralarına tanıtımını yaparak ihracatta söz sahibi olmuştur. Ülkemize döviz kazandırma yanında binlerce kişiye de bu sektörde istihdam sağlamıştır ayrıca deniz salyangozunun düzenli avlanmasıyla deniz ekolojik dengesinin sağlanmasına da büyük katkı yapılmaktadır. İhracatçılarımızın kalite ve değer katarak yaptıkları işleme metotları ile deniz salyangozu Uzak Doğu ülkelerinde beğenilen ve en çok tercih edilen ürün haline geldi. Bu durum da bizler için son derece sevindirici. İhracat potansiyelimizin giderek daha da artacağına inanıyoruz." diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar