Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon…

KARADENİZ İPEK YOLU’NA HAZIR MI?

info@karadenizekonomi.com / 23.05.2017

Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon…

·“Proje; Asya, Avrupa ve Afrika’yı elektrik hatları, karayolları, havayolları, limanlar demiryolları bağlantıları ve fiber optik kablolarla birbirine ulaşım ve lojistik olarak birleştiriyor. Avrupa birliği ile kıyaslandığında çok daha önemli ve çok daha büyük bir proje.”

DEV PROJE: MODERN İPEK YOLU

“Çin, 14-15 Mayıs tarihlerinde “tek kuşak, tek yol” veya diğer bir adıyla “modern İpekyolu” projesini hayata geçirmek üzere 100 den fazla ülke temsilcisini Pekin’de bir araya getirdi. Türkiye de Çin’in özel davetlisi olarak burada Cumhurbaşkanımızla temsil edildi. Hatta Rusya ve ev sahibi Çin’le birlikte fotoğrafın tam da merkezinde yer aldı. Çin bu buluşmada dünya ekonomisin yönünü değiştirecek olan bu dev projenin tanıtımını yaptı.”

DEREYOLU, ÜNYE PORT, HIZLI TREN

“Bu projenin hayata geçmesiyle Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak olan Dereyolu projesi bir kat daha önemli bir hale gelecektir. Ayrıca Karadeniz Bölgesinin en büyük Limanı olacak olan Ünye Port projesi ve KIRIKKALE –ÇORUM üzerinden SAMSUN’a, ERZİNCAN üzerinden de TRABZON’a bağlanacak olan hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir.

BÜYÜKŞEHİRLER HAZIRLANMALI

“Karadeniz havzası da karasıyla deniziyle Türkiye ve dünya ekonomisinin lokomotifi olacak bu dev projenin bir parçası olamaya aday. Ülkemiz, merkezi yönetimiyle bu dev projeye son yıllarda gerçekleştirdiği ulaşım altyapılarını tamamlayarak hazırlanırken, bu havzanın önemli büyükşehirleri olan SAMSUN, ORDU ve TRABZON gibi yerel yönetimlerimizin de bu modern ipek yolunun bir parçası olmaları hasebiyle altyapı olarak gerekli hazırlıklarını yapmaları gerektiğine inanıyoruz.”

İpek Yolu Nedir?

İpek Yolu diğer aktiviteler için kullanılan bir yol haline gelmeden önce sadece ticaret amacı ile kullanılıyordu. Yani Doğudaki Çin gibi ülkelerden sağlanan ipek, baharat gibi ürünlerin Mısır, Roma gibi dönemin ünlü ülkelerine ulaştırılması için kullanılan bir ticaret yoludur, bu iş için kullanılan güzergâhtır. İsmini de taşınan ürünlerin en önemlisi olarak kabul edilen ipekten almıştır.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Eski Bölge md.

                                                                      Özcan Gürsoy’un yazısı…

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar