Sürdürülebilir Fındık Tarımı için Uluslararası Standartlarda Depolama ve Aflatoksin’e Karşı Mücadele

OLAM Progıda tarafından hammadde tedarikçileriyle “Fındıkta Uluslararası Standartlarda Depolama ve Aflatoksin Sorununa Farkındalık Oluşturma “ konulu Teknik Destek ve Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

info@karadenizekonomi.com / 29.12.2015

Sürdürülebilir Fındık Tarımı için Uluslararası Standartlarda Depolama ve Aflatoksin’e Karşı Mücadele

OLAM Progıda A.Ş. tarafından 24 Aralık 2015 tarihinde Sakarya’da Fındıkta Sürdürülebilirliğin önemi konusunda tedarikçi toplantısı yapıldı.

Düzenlenen toplantıda 2015 fındık sezonunun değerlendirmesi yapıldı ve fındığın geleceği konuşuldu.

Ottoman Hotel Sakarya’da gerçekleşen toplantı, fındığın ihraç edilme sürecinde rol üstlenen üretici ve tedarikçi firmaları bir araya getirdi. Fındıkta kaliteyi ve verimi arttırma, izlenebilirliği sağlama, aflatoksin oluşumunu önleme ve fındık tarımında çocuk işçiliğin önüne geçilmesine yönelik düzenlenen toplantıya OLAM Türkiye Başkanı Ufuk Özongun, OLAM Türkiye Genel Müdürü Hakan Karakaş ve OLAM Sürdürülebilirlik Müdürü Asude Süleymanoğlu’nun yanı sıra Teknik Elemanlar Derneği Giresun şubesinden fındık uzmanları konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında söz alan Ufuk Özongun; Türkiye’nin yaklaşık 3,5 milyar Dolarlık bir sektör hacmine ulaştığını, Dünya rekoltesinin ortalama %70’ini karşılayan ülkemizin; fındık pazarında söz sahibi olmayı devam ettirebilmesi için; %80’nin ihraç edildiği Avrupa ülkelerinin talep ettiği “ Gıda güvenliği ve Sürdürülebilirlik” konularında ciddi çalışmalar yapması gerektiğine değindi. 30 yıldır ciddi bir altyapı ve bilinirliğe sahip Progıda Olam olarak, sektörün gelişmesi için üzerimize düşen görevi yerine getirebilmek adına üretici ve tedarikçilerimize destek olmaya devam edeceklerini bildirdi. Ayrıca, Türkiyenin tarımda rekabet edebilmesini sürdürebilmesine katkı sağlamak adına, Uluslararası ticaret yaptığımız firmalarımız ile şirket stratejisi olarak benimsediğimiz Uluslararası standartlarda ürün tedariği konusunda, önümüzdeki yıllarda da çalışmalarına devam edeceklerini aktardı. Toplantıya katılım gösteren bütün tedarikçilere teşekkür etti ve fındık üretiminde kaliteyi arttırmaya yönelik bu sürece katılımlarının ne kadar değerli olduğunun altını çizdi.

Fındık piyasasındaki değişikliklere dikkat çeken Özongun, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansorejen madde olarak kabul ettiği aflatoksinin, Dünya rekoltesinin ortalama %70’ini karşılayan Türkiye’nin fındık ihracatına olan olumsuz etkisinden de bahsetti.

OLAM Türkiye Başkanı Ufuk Özongun’un kanuşmasının ardından OLAM sürdürülebilirlik Müdürü Asude Süleymanoğlu OLAM Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusundaki projelerini ve sektör stratejileri arasında yeralmaya başlayan “Fındıkta Sürdürülebilirlik” hakkında detayların olduğu bir sunum gerçekleştirdi.

Dünya çapında 70 Ülkede, 20 Milyar Dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış Olam Grup olarak; sürdürübilir bir tarım için farklı ülkelerde ve ürünlerde de çalışmalar yaptıklarını, fındıkta sürdürülebilirlik kavramının henüz çok yeni olduğunu ve son üç senedir fındıkta sürdürülebilirlik ve çocuk işçiliğiyle mücadele konularında uluslararası firmalar tarafından da desteklenen, Ülke tarımına ivme kazandıracak, markalaşma yolunda katkıda bulanacak çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

OLAM Türkiye’nin yürütmekte olduğu projelerin farkındalık yaratması için “PROfındık” adı altında bir de Facebook sayfası açtıklarını, bu sayfa aracılığı ile yapılan çalışmaları tedarikçilere, tüketicilere ve sektördeki diğer firmalara farklı kanallardan ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Toplantıda; OLAM Türkiye’nin sürdürülebilirlik programının hedeflerinden bahseden Süleymanoğlu; bu hedeflere ulaşma yolunda stratejik ortaklık ve tedarikçi kapasitelerinin geliştirilmesinin önemli rol oynadığının altını çizdi. 2014 yılı fındık hasat sezonunda toplamda 724 üreticiye ulaştıklarını , 2015 fındık hasat sezonunda bu sayının 1907’ye çıktığını belirtti.

2015 fındık hasat sezonunda köylerde düzenlenen mobil işçi eğitimleri ile toplamda 760 mevsimlik geçici tarım işçisine ulaşılarak, yapılan eğitimlerle işçilere kendi hakları hakkında ve tarımda iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca; Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ne bağlı Esmahanım Köyü’nde kullanılmayan eski köy okulu binasının, tekrar yenilenerek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile işbirliği içerisinde mevsimlik geçici tarım işçilerinin çocuklarına Ağustos Ayı boyunca Halk Eğitim Merkezi destekli eğitim düzenlendiğini belirtti. Bu sayede ailelerin çalışma süreleri boyunca yanlarında fındık bahçesinde çocukların bulunması engellenmiş, aynı zamanda çocukların bakımları ve eğitimleri de aksatılmamış olmaktadır.

OLAM Türkiye olarak, bu yıl toplamda 32 köy ve mahallede çeşitli eğitimler düzenlendiğ ve 2016 yılında bu sayıları daha da ileriye taşıma hedefleri oluduğu akarıldı.

Toplantının son bölümünde; Teknik elemanlar Derneği Giresun Şubesi mühendisleri tarafından “Fındıkta depolama ve Aflatoksin” ile “Depo Zararlıları mücadelesi” konularında fındık tedarikçisi firma yetkililerine sunumlar gerçekleştirildi. Bu sunumlarda; Kanserojen bir madde olan Aflatoksinin sektöre ve insana olan zararları, aflatoksin oluşumunun önlenmesi için uygun hasat, kurutma ve depolamanın nasıl yapılması gerektiği, aflatoksinin fındık ihracatına sebep olan maddi kayba, depo zararlılarının fındıkta yapmış oldukları olumsuz etkileri ve bu zararlılarla mücadele yöntemleri ve teknikleri hakkında detaylı bilgi verildi.

Yapılan sunum ve eğitimin ardından toplantıya Giresun’dan konuşmacı olarak katılan Teknik Elemanlar Derneği mühendislerine OLAM Türkiye Başkanı Ufuk Özongun tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar