“Tarımsal teşvik politikaları değişmeli”

Giresun TB Meclis Üyesi Özkaya, “Devlet insanlara balık vermek yerine, tutmasını öğretmeli. Yani üreticinin daha kaliteli fındık üretimi için verim artışını, bahçelerin modernize edilmesini, olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklılık gibi konularda bilgilendirilmelidir.

info@karadenizekonomi.com / 13.02.2020

“Tarımsal teşvik politikaları değişmeli”

Fındık fiyatlarındaki dengesizliğin sektöre zarar verdiğini söyleyen Giresun Ticaret Borsası Meclis üyesi ve Özkaya Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Halis Özkaya,  “Türkiye’nin yüzde 80’lere kadar çıkan fındık üretimi, şu anda yüzde 62’lere kadar düştü. Biz yavaş yavaş elimizdeki fındık potansiyelini kaybetmeye başladık. Bunun nedeni de fındık fiyatındaki aşırı dengesizlik. Yapmamız gereken fındığı ABD’nin bademde uyguladığı gibi her yıl istikrarlı bir şekilde satmalıyız. Böyle olursa pazar payımız yine eskisi gibi yüzde 80’li rakamlara çıkacaktır.” dedi

Devlet para değil eğitim vermeli

Devletin tarımsal teşvik politikasında da değişiklik yapması gerektiğini vurgulayan Özkaya şöyle konuştu, “Devlet insanlara balık tutup vermek yerine, balık tutmasını öğretmeli. Yani devlet şu anda köylüye tutmuş hazır balık yedirmeye çalışıyor. Biz çiftçiye oltaya nasıl yem takılır, olta ne kadar uzağa atılır gibi pratik bilgileri öğretmeliyiz. Yani nasıl daha kaliteli fındık üretilebilir, verim artışı sağlanabilir, bahçeler modernize edilebilir, olumsuz hava koşullarına nasıl dayandırabilir gibi konularda eğitim verilmesi ve muhtarların bu konularda rehber olması gerekiyor. Devletin yapması gereken de bu çiftçiye para dağıtması değil. Eğer devlet çiftçiye para verecekse, müstahsil makbuzu üzerinden arazi büyüklüğüne göre değil de ürettiği ürüne göre destek vermelidir. Ayrıca ihracatın artırılması içinde devletin kira, reklam gibi desteklerinin araştırılması veya devletin bu konuda firmalara bilgilendirme yapması gerekiyor.”

Unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün yüzüne çıkarıyoruz

Firma olarak özgün ürün üretme peşinde oldukları aktaran Özkaya, 2018 yılında KOSGEB destekleri ile 300 bin TL lik bir yatırım gerçekleştirdiklerini ve kişiye özel fındık üretimi, kabuklu fındık kırmayı gibi ilave yatırımlar yaptıklarını belirterek, “Tesisimizde Kimsenin yapmadığı veya zaman içerisinde kötü üretimden dolayı kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar hayata döndürerek piyasaya kazandırmayı amaçlıyoruz. Öncelikle fındık krokanı, tuzlu iç fındık, tuzlu çıtalama fındık gibi ürünleri biz yaşama döndürdük. Ve bunlarla ilgili çok büyük potansiyel aldık. Ayrıca ileriye yönelik hedeflerimiz arasında şirketimizin marka değerini yükseltmek, Giresun’da, çevre bölgelerde ve Avrupa’da bilinirliğini artırmak ve bilinen ilk 100 marka içerisinde kendimize yer bulmak da var.” diye konuştu.

Son olarak fındık sektöründe en doğru davranış şeklinin ertesi günü daha fazlasını kazanırım diye beklemektense günübirlik ticaretle alıp satmak olduğunu vurgulayan Özkaya, firmalarının bugün bu duruma gelmesinin en büyük nedenlerinden birinin günlük mal alıp satmak olduğunu söyledi.
 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar