TMO basında çıkan o haberlere cevap verdi!

Fiskobirlik, basında üreticilerin mağdur edildiği yönünde çıkan olumsuz iddialara cevap verdi.

info@karadenizekonomi.com / 9.10.2017

TMO basında çıkan o haberlere cevap verdi!

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Fiskobirlik haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyleyerek''Kurumumuzca bugün itibarıyla 25 bin fındık üreticisinden 45 bin ton kabuklufındık alımı yapılmıştır. 44 alım noktamızda günlük ortalama 1.750 üreticiden 2.500-3.000 ton kabuklu fındık alımı devam etmektedir''dedi.

Fiskobirlik açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Bazı basın yayın organlarında TMO’dan fındık için randevu alıp fındığını alım kriterlerine uymaması sebebiyle satamayan birkaç üreticiye ilişkin “TMO’dan şikâyet var”, “TMO mağdur mu ediyor?” başlıklı haberler yayımlanarak fındık üreticilerinin TMO alım noktalarından geri döndüğü, üreticinin mağdur edildiği yönünde algı oluşturulmaktadır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki TMO bugüne kadar 25 bin üreticinin fındığını satın almıştır. Günlük olarak ortalama 1.750 üreticiden fındık satın alınırken çürük oranı, taş ve benzeri yabancı madde karışıklığı sebebiyle fındığını satamayan üretici sayısı sadece 15-20 kişi olup bu da günlük randevu alan üreticinin %1’i civarındadır.

Habere konu olan şahıslara gelince 30.09.2017 tarihinde Ordu ili Ünye ilçesindeki alım noktamıza 11 ton fındık getiren bir üreticimizin ürünü için yapılan analiz neticesinde yabancı madde (taş, toprak miktarı) oranı %2,8 olarak belirlenmiştir (barem limit değerimizin yaklaşık 6 katı). Üretici alımın 2 saat durmasına sebebiyet vermiş, sırada bekleyen üreticiler de davranışlarından dolayı kendisine tepki göstermişlerdir. Söz konusu üreticimize 01.10.2017 tarihinde ikinci bir randevu verilmiş ve ürününü yabancı maddelerden temizlemesi durumunda alıma tabi tutulacağı belirtilmiştir. Ancak üretici verilen ikinci randevusuna gelmemiştir.

Aynı şekilde 07.10.2017 tarihinde Akçaabat alım noktamıza gelen fındık üreticimizin 2 tonluk ürününde çürük oranı %6 olarak tespit edildiğinden ürün reddedilmiştir (barem limit değerimizin %20 fazlası).

Kabul etmek gerekir ki fındık alınırken alım kriterlerine uygun olması üreticilerimizin de bu hassasiyete göre hareket etmesi beklenir. Zira TMO, fındık üreticilerimizden piyasa fiyat istikrarı için satın aldığı fındığı uzun süreli muhafazayı da göz önüne almaktadır.

Birkaç üreticimizin fındığının belirlenen kriterlere uymaması nedeniyle alım dışı bırakılması arzu edilen bir şey olmamakla birlikte bir gerekliliktir.

TMO’nun piyasadaki fındığı yoğun şekilde satın aldığı, fındık fiyatlarının piyasada yükselmeye başladığı, toplam randevuların azaldığı bir atmosferde bu tür haberlerin fındık üreticilerine hizmet etmeyeceği aşikârdır. TMO bütün iş yerleriyle her türlü bilgilendirmeye açıktır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar