Tokat Kenevirde İddialı

Kenevir üretiminde ilk il olmak amacıyla çalışan Tokat, 200 kilo tohumu, Kazova bölgesindeki 36 dönümlük arazide toprakla buluşturuldu.

info@karadenizekonomi.com / 7.05.2019

Tokat Kenevirde İddialı

Kenevir üretiminde ilk il olmak amacıyla çalışan Tokat, 200 kilo tohumu, Kazova bölgesindeki 36 dönümlük arazide toprakla buluşturuldu.

Kenevir üretimi konusunda ülkemizin pilot bölgelerinden biri olan Tokat’ta ilk kenevir tohumları toprağa atıldı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kenevir Araştırma Vakfı'ndan temin edilen 200 kilo tohum, Kazova bölgesindeki Vasfi Diren Tarım İşletmesi’ne ait 36 dönümlük arazide toprakla buluşturuldu. Tokat Valisi Ozan Balcı, Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çelik’in de katıldığı tohum ekimi töreni öncesinde Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalar yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, amaçlarının Tokat ve ülke kenevir üretimine destek sağlamak olduğunu belirtti.

 Şahin, “Üniversite bünyesinde kurduğumuz kenevir araştırmaları grubunda bitki ıslahı, bitki koruma, sulama ve ekonomik değer kısmını izleyecek olan konunun uzmanı arkadaşlarımız yer alacak. Deneyim kazanmaları için yurtdışına gönderilecek bu isimler dönüşlerinde yetişmiş eleman ihtiyacımızın giderilmesine katkı sağlayacaklar.” dedi. Üniversite olarak, kenevir bitkisi üzerine akademik çalışmalar yapacaklarının altını çizen Şahin, bu kapsamda bitki ıslahı, genetik, bitki koruma ve sulama ve ticaretine ilişkin destek vereceklerini ifade etti.

Hedef; tarımsal sanayi oluşturan ilk il olmak 

Doğrudan kendi ilgi alanlarında olmamakla birlikte organizasyona öncülük eden Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, yaptığı açıklamada en büyük hedeflerini de kenevirden tarımsal sanayi oluşturan ilk il olarak belirlediklerini anlattı. Çelik, “İkisi çok büyük 7 ovası ve iki ırmağı ile oldukça bereketli topraklar üzerine kurulu olan Tokat’ta, tarımsal rezervler bir hayli yüksek olduğunun bilincinde hareket ediyoruz. Kenevir üretiminin serbest bırakılmasıyla Tokat'ta özellikle Turhal yöresinde geçmişte kenevir havuzları ve işletmeleri ile var olan kenevir rezervimizi tekrar harekete geçirmek istedik. Böyle bir kültürümüz ve alt yapımız olduğu için bu fırsattı aynı zamanda. Biliyoruz ki, sanayide uzun vadeli ayakta kalmayı düşünüyorsak bunu ancak tarımla yapabiliriz. Bazı gerekçelerle tohum bulmak sıkıntılı olduğu için ilk etapta sadece 200 kilo kadar tohum ekimi gerçekleştirmeyi planladık. Bu ekim sonrasında gelecek yıl elde edilecek 5-6 bin kilo tohum, önümüzdeki yıl Tokat çiftçisine dağıtılacak. Hedefimiz, kenevirden tarımsal sanayi oluşturan ilk il olmak için çalışmak olacaktır. Biz de o nedenle paydaş olarak burada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Hem Tokat hem de ülkemiz için ekonomik kazanım

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ise ilk tohumları toprağa serpmeden önce yaptığı konuşmada, Tokat’ın ekonomik kazanımlarının artacağına dikkat çekti. Balcı, “Ektiğimiz tohumların büyümesiyle hem Tokat çiftçimizin cebine daha çok para girecek ve çiftçimiz daha zenginleşecek hem de ülkemizin de daha fazla zenginleşmesine katkı sağlanacaktır.” dedi.

Kazova Vasfi Diren Çiftliği

2003 yılında mülkiyeti Tarım Bakanlığı’na ait olan, Tokat’ın Turhal ilçesindeki 5 bin 414 dekarlık arazi üzerine kurulu Kazova Tarım İşletmesi’nin büyük ortağı olan DİMES, yüzde 75’lik paya sahip. Yüzde 25’lik pay da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yani TİGEM’in. DİMES, “Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi” adı altında bu çiftliği 30 yıllığına kiralayarak, kamu ve özel sektör iş birliğini gerçekleştiren ilk kuruluş olmuştur. İşletmenin 3 bin 940 dekarlık alanında; buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve yem bitkileri yetiştirilirken, ayrıca meyvecilik ve süt sığırcılığı da yapılmakta, Türkiye’nin artan nüfusu ile birlikte gelecekte de kendi kendini besleyebilen bir ülke olmasına katkıda bulunulmaktadır. DİMES, modern işletmecilik anlayışıyla yüklendiği bu misyonu, gerek tarım gerekse hayvancılık alanında gerçekleştirdiği projelerle verimli bir şekilde ortaya koymaktadır.

1975 yılından bu yana ziraat mühendisi olan Koray Suner, aynı zamanda Tokat’ta kenevir tohum ekimi yapılan Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi’nin de genel müdürü. Yani, bir anlamda bugünkü etkinliğin ev sahibi konumunda. Bu olağanüstü güzellikteki çiftliğe ilişkin bilgileri de kendisinden dinledik. “Bu işletme 5 bin 414 dekarlık alanda kuruludur. Hayvancılık ağırlıklı çalışıyoruz. Ancak DİMES aynı zamanda ülkemizin önde gelen meyve suyu markalarından birisi olduğundan, burada doğal olarak meyve, meyve fidanı ve bağ fidanı da üretilmektedir. Tam polikültür bir işletme olan bu çiftlikte ayrıca yem bitkileri ve buğday üretimi de var. Kısaca tarım deyince akla gelen tüm unsurları barındıran işletmemizde, şimdilerde kenevir tohumu ekimine de ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bin 700 civarında hayvan ile süt hayvancılığı da yapılan çiftlikte bu kadar hayvanı doyurmak için de mısırdan yoncaya türlü yem bitkileri de yetiştirilmektedir. 400 dekar meyve bahçesi, 120 dekar alanda bağcılık yapılmaktadır. Ama burada amaç ürün almak değil damızlık fidan üretimi gerçekleştirmektir. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ GAZETESİ

En eski bitkisel hammadde kaynağı Kenevir

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan kenevir saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya’dır. Ilıman ve tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar