TÜİK Piyasalara Zarar Vermiştir!

Uslu''Piyasayı beklentiye sokup ,yanıltıyorlar''

info@karadenizekonomi.com / 24.05.2016

TÜİK Piyasalara Zarar Vermiştir!

Ünye Ticaret Borsası başkanı Mustafa Uslu’’ 2016 sezon öncesi Tarım Bakanlığının fındık sektöründeki rekolteyi Temmuz ayında sadece bakanlık olarak biz açıklayacağız demesine rağmen, TÜİKİN Mayıs ayında ,neye göre hangi yöntemle bulduğu belli olmayan bir rekolteyi kamuoyu ile paylaşması fındık sektöründe hayal kırıklığı yaratmıştır’ ‘dedi ve şu açıklamalarda bulundu.

Sektörde zaten buana kadar TMO ve Tarım Kredi Fındık tarafından fındık alımı yapılacağı konusunda söylemlerle  piyasaları beklentiye sokup büyük bir hayal kırıklığına uğratmışlardır. Şimdiyse rekolte konusunda yeniden bir spekülasyon oluşturmak son derece yanlış bir tutumdur.

Bundan sonra diğer kurumlar rekolte açıklarda ne diyeceksiniz?

Tarım bakanlığımız 2016 yeni fındık sezonu öncesi fındıkla ilgili tüm paydaşları toplayarak ülkemizde sadece rekolteyi artık Temmuz ayında Tarım bakanlığının açıklayacağını söylemesine rağmen, TÜİK mayıs ayında çıkıp neye göre hangi yöntemle hesapladığı belli olmayan bir rekolte açıklamıştır.Bu açıklaması piyasalara zarar vermiştir.Bundan sonra başka kurumlar rekolte açıklarsa ne diyeceksiniz. Devamlı beklentiye sokulan fındık sektörü hayal kırıklıkları içinde 2016 yılına girmektedir.Artık üreticiye ve bu işin ticaretini yapanları beklentiye sokmaktan vazgeçin.

İşte TÜİK’in o açıklaması;

TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü'nün ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminlerine dayalı olarak derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde, 2016 yılının ilk tahminine göre, bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,4 ve sebzelerde ise yüzde 1,7 oranında artış olacağı öngörüldü.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli bitkisel ürünlerinden olan fındıkta Türkiye üretiminin 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında azalarak 646 bin tondan 530 bin tona gerileyeceği, çay üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 1.7 oranında artarak 1,33 milyon tondan 1,35 milyon tona ve kivi üretiminin de yüzde 3,2 oranında artarak 41 bin 640 tondan 42 bin 990 tona yükseleceği tahmin edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar