Üreticiler TOBB’da toplanacak

Palet sektörü çözüm arıyor

info@karadenizekonomi.com / 25.12.2017

Üreticiler TOBB’da toplanacak
  • Kereste ve ahşap palet imalatçıları ahşap sektöründe yaşanan hammadde sıkıntısının çözümü için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’dan yardım istediler. Ahşap Palet Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Özata palet sektöründe yaşanan sıkıntıların ihracatı da olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Kereste ve ahşap palet imalatı yapan ve yıllık kapasitesi 25 bin metreküp ve üzerinde olan firmalara Orman Bakanlığı tarafından dikili ağaç tahsisi yapılmasına olanak sağlayan düzenleme Orman Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (Or-Koop) Danıştay’a yaptığı itiraz ile yürütmesi durdurulunca, sektördeki firmalar hammadde sorunu yaşamaya başladı.

Sektördeki firmaları temsil eden Ahşap Sanayicileri Derneği (ASAD), Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) ve Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkan ve yöneticileri Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’yu ziyaret ederek sorunlarını anlattılar. Sektör temsilcileri dikili ağaç tahsisleri ile ilgili Bakanlık düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması ile binlerce firmanın hammadde sıkıntısı yaşadığını belirterek baş gösteren hammadde sıkıntısı sorunlarına çözüm istediler.

Eroğlu’ndan yardım istediler

Ziyaret sonrasında açıklama yapan TEPAL Başkanı Cafer Özgen, ASAD Başkanı Ayhan Kahraman’ın girişimleri ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya yaptıkları ziyaretten umutlu döndüklerini söyledi. TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu ve 3 derneğin yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyarette Bakan Eroğlu’ya hammadde bulmakta yaşadıkları sorunu anlattıklarını söyleyen Cafer Özgen, “Sayın Bakan’a, Danıştay’ın 8. Dairesinin Or-Koop’un itirazı üzerine tahsis düzenlemesinin yürütmesini durdurmasının sektördeki firmalarda hammadde sıkıntısına yol açtığını söyledik. Bakanlığın yeni bir düzenleme yaparak soruna çözüm bulmasını talep ettik” dedi. Görüşmede Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun kendilerini dikkatle dinlediğini aktaran Özgen, yanlarında Bakanlık bürokratlarını aradığını ve sorunun çözülmesi talimatı verdiğini aktardı.

Orman köylüsü ile sorumuz yok

Sektördeki firmaların orman köylüleri ile arasında sorun olmadığına da vurgu yapan Özgen, “Or-Koop Bakanlıktan tahsis olarak aldığı dikili ağaçların kesimini orman köylülerine yaptırıp orman işletmelerine götürüyor. Bu işten de komisyon alıyor. Sektörde üretim yapan firmalar olarak bizlerde orman köylüleri ile çalışıyoruz ve onları hiçbir şekilde mağdur etmiyoruz. Aracılar ortadan çıktığında hem orman köylüsü hem de devlet kazançlı çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Öz kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz

Merkezi Ordu’da bulunan Ahşap Palet Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Özata, palet sektöründe hammadde sıkıntısı yaşadıklarını, bunun önümüzdeki dönemde ihracatı da olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. İhracat hedefi 500 milyar dolar olan bir ülkenin, ihracat sektörünün bel kemiği olan palet sektöründe yaşanan sıkıntılara eğilmesi gerektiğini belirten Özata, önümüzdeki yıllarda palet üretimi için Türkiye ormanlarının yetmeyeceğini ifade etti. Özata palet üretimi için gerekli olan hammaddeyi dışarıdan temin etmek istemediklerini ve kendi öz kaynaklarını kullanmak istediklerini belirterek, “28 Aralık’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) palet sektörü ile ilgili bakanlıklarla toplantı yapılacak. Burada palet sektöründe yaşanan sıkıntıların çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi. KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar