Yazılım geleceğin mesleği olacak

Ordu Uğur Anadolu Lisesi 11 ayrı yazılım dilini kullanabilen öğrencisi Lütfü Emre Uzunlar’ı lise eğitimini tamamlaması için Kanada’ya gönderiyor.

info@karadenizekonomi.com / 21.10.2019

Yazılım geleceğin mesleği olacak

Ordu’da yılını dolduran Uğur Anadolu Lisesi yetenek avcısı kimliği ile farkını oryaya koyuyor. Bilgisayar yazılım programları konusunda okulun keşfettiği son yetenek olan Lütfü Emre Uzunlar, çıkmaya hazırlandığı Kanada yolculuğu öncesinde Karadeniz Ekonomi’ye konuştu. Henüz 16 yaşında Uğur Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencisi olan Uzunlar’ın hedefi yazılım mühendisi olup yaptığı işi çok ileri düzeylere taşımak. Kendi deyimi ile “her ne kadar yeteneklerini ilk keşfeden” öğretmeni Bayram Ergin olsada dedesi Temel Özgör ve anneannesi Binzat Baş Özgör’ü de ayrı bir yere koyuyor başarılı öğrenci ve ekliyor: “Bu merak dedem ve anneannemin çok küçük yaşlarda bana hediye ettiği bilgisayar ile birlikte başladı. O yaşlarda bilgisayarı açmayı, bozmayı ve tamir etmeyi sevdim. Bir süre sonra yazılıma merak saldım ve bu konuda yoğunlaştım.”

Türkiye’de  yazılıma gereken önem verilmiyor

Yazılım alanında Türkiye’nin çok geride olduğunu vurgulayan Uzunlar, devletin bu konuya gereken önemi veremediğinin altını çizerken bir parçası olduğu okulunun kendisine sağladığı avantajlara ilişkin şu bilgileri verdi. “Uğur Anadolu Lisesi’nde okumanın en özellikli tarafı çok iyi bir rehberlik anlayışının olmasıdır. Burada geleceğe hazırlandığımızı çok rahatlıkla görebiliyoruz. Yeteneklerimizi rahatlıkla sergilediğimiz bir eğitim yuvası. Okulumu adeta bir yetenek avcısı kurum olarak görüyorum. Hocam Bayram Ergin, müdürümüz Özlem Erdem ve genel müdürümüz Kaya Aydın’ın desteklerini hep yanımda hissettim. Bu günlerde Kanada’ya vize işlemlerim tamamlanıyor. Kaya hocamızın öngörüleri ile kurucumuz Enver Yücel ile tanışma şansım oldu. Bu tanışma da beni Kanada’ya kadar taşıdı.”

Gelecekte birçok meslek yok olacak

Vize işlemlerinin sonuçlanmasının ardından Kanada’ya gidecek ve lise öğrenimini orada tamamlayacak olan Uzunlar, yazılım alanında kendini daha da geliştirmeyi planlıyor. 11 ayrı yazılım dilinde farklı uygulamalarla web tasarımından yapay zekâya uzanan oldukça geniş bir alanı rahatlıkla kullanabilen Uzunlar, şimdiye kadar daha çok robotik uygulamalara ilgi duymasına karşın bundan sonraki hakkında da şunları söyledi. “Askeri alandan altyapı geliştirmeye kadar yüzlerce alanda kullanılabilen yazılım programlarının yurt dışına satışının rahatlıkla yapılabileceğine inanıyorum. Gelecekte birçok meslek yok olacak yerine yazılım gelecek ve herkesin yazılım dili öğrenmesi önkoşul olacak. Benim bundan sonraki önceliğim ise yapay zekâ. Son dönemde yaşadığımız dönüşümlerle hayatımızda önemli bir noktaya gelen bu teknoloji sandığımızdan da fazla alanda kullanılıyor. Karmaşık görevleri gerçekleştirme noktasında oldukça başarılı ki bu karmaşıklıkların giderilmesi insan hayatının kolay bir hal almasını da sağlıyor. Yaratıcılık konusunda da geride kalmıyor. Son yıllarda geliştirilen yapay zekâ teknolojilerinin ürettiği sanat eserlerinin oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz. Çok başarılı programlarla bir insanınkinden ayırt edilemeyen sanat üretebilecek birçok yapay zekâuygulaması var gördüğümüz.” REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar