Ünye OSB’de geri sayım

Ünye TSO Başkanı Akar Ünye OSB’de altyapı çalışmalarında sona gelindiğini firmaların 3 ay içinde projelerine başlayabileceklerini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 6.07.2020

Ünye OSB’de geri sayım

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Karadeniz’in incisi Ünye’deyiz. Konuğumuz Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar. Başarılı oda başkanı ile kentin değişen çehresini, Organize Sanayi Bölgesi’nde gelinen son noktayı, açılması planlanan Niksar-Akkuş-Ünye yolunun yaratacağı ekonomik katma değeri konuştuk. Ama önceliğimiz yine pandemi oldu. Buyrun sohbete…

-Biliyorsunuz zor bir süreçten geçtik. Coronavirüs tüm dünyayı olduğu gibi bizi de ciddi anlamda etkiledi. 1 Haziran itibariyle normalleşme adımları atıldı. Normalleşme öncesi süreçte neler yaptınız?

-Mart ayının ilk yarısından itibaren gelişen pandemi dalgasına ilk tepki olarak öncelikleri belirleyerek yola çıktık. Gördük ki öncelikli ihtiyaç gıda oldu. Gıda ihtiyacı hayatın devamına ilişkin belirleyici bir etkendi. Markete olan talepte bunu gördük. İlk iş olarak kaymakamlık çatısı altonda oluşturulan Vefa Grubu’na katıldık ve bu bağlamda üyelerimiz kanalıyla hazırladığımız 700 paketi teslim ettik. Daha sonra hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarını da aktardık. Dağıtım, iletim ve toplama noktasında koordine olduk. İşini kaybeden vatandaşlara zaruri ihtiyaçlarını gidermek önceliğimiz oldu. Ardından işin daha ciddi boyutlarına el atmak gerekiyordu. İşyerleri kapanan özellikle hizmet sektörü ağırlıklı işletmelere el atmak gerekiyordu. Turizm olsun yeme içme sektörü olsun pek çok işletme zorda kalmıştı.

-Ekonomik olarak birçok sektör etkilendi. Üyelerinizden nasıl talepler alıyorsunuz?

Öncelikli talep maaş ve sgk ödemeleriydi. Kamu alacakları olan firmaların da talepleri vardı bölgemizde. E-haciz uygulamalarının kaldırılması veya askıya alınması sağlandı. Asıl önemli olan covid 19’un iş kazası olmaktan çıkarılmasıydı. Burada da son aşamaya gelindi. Firmalar ve doğal olarak işletme sahipleri bu konuda oldukça tedirgindi.

-Gerçekten birçok kredi paketi açıklanmasına rağmen işletmeler kredilere ulaşmakta oldukça zorluk çekmedi mi?

-İlk başta belirsizlik vardı ve hatta bankaların limitleri çok düşüktü. Böyle olunca iş görmedi. Yaşadığımız olumsuzlukları genel müdürlük düzeyinde yaptığım görüşmeler de yeni düzenleme taleplerimizi ilettik. Bir süre sonra normale dönüldü. En son Halkbank telefon üzerinden kredi vermeye başladı ve Ünye’de 100 kadar esnafımız bu krediden faydalandı.

-Ünye Organize Sanayi Bölgesi’nde işler nasıl gidiyor? Biraz da heyecanla beklediğiniz OSB hakkında bilgi verir misiniz? Ne kadarlık bir arazide kuruluyor, çalışmalar nasıl gidiyor?

-Malumunuz yılların özlemidir Ünye OSB. Çalışmalarımız iyi gidiyor. Bütün yetkililere teşekkür ediyorum. İmar planımız onaylandı, Temmuz ayının ilk haftasında muhtemelen tapu devirleri gerçekleşecek.  Firmalar tapularını aldıktan sonra altyapı ihalesine çıkmak gerekiyordu bunun ihalesini 11 Mayıs’ta vermiştik. O firmanın üç aylık süresi de Temmuz ayı sonunda doluyor. Muhtemelen o tarihte de sarkma olmayacak.  İyi gidiyor. O proje tamamlandıktan sora ihaleye çıkılacak ve firmalarımız eş zamanlı olarak yaklaşık 3 ay sonra kendi yapacakları projelere başlayabilecekler.

-Yer tahsilleri yapıldı mı ve elde kadarlık boş bir alan kaldı? Arazi tahsis ederken hangi kriterleri gözettiniz?

-290 dönüm net kullanım alanımız var. 210 dönümlük kısmının talebi alındı. 80 dönümlük boş yerimiz var. Burada öncelikli kriterimiz işletmenin kesinlikle üretime dayalı olmasıdır. Depo amaçlı kullanım asla olmayacak ve istihdamı yüksek firmalara öncelik vereceğiz.

-Peki sizce Ünye ekonomisi OSB ile birlikte nasıl bir değişim gösterecek?

-Bizim OSB’de Türkiye’de ihracat sıralamasında üstlerde olan firmalar. Peşi de gelecek. Onlar üstüne koyarak gidiyor. Limanın yanı sıra demiryolu eklenirse ve Akkuş- Niksar-Ünye yolu bittiğinde örnek bir ilçe olacağız. Turizmi ve sanayisi ile Ünye ekonomisi uçacak. 200 bini geçmesi olası bir nüfusa erişeceğiz. Pandemi sürecinde seracılık ve köy hayatı önem kazandı. Tersine göç başladı diyebiliriz rahatlıkla.

-Ünye'de yapılması planlanan konteyner limanında son durum nedir? Bir süredir kamuoyunda başka yerlere kaydırılması yönünde söylentiler dolaştı.

-Bu hep konuşuluyor ama bu limanı Ünye’ye kazandıran eski bakanımız sayın Şükrü Yürür’e özel olarak teşekkür etmemiz lazım. Ben çok küçük bir çocuktum o zaman da eleştiriler yapılıyordu. Ancak liman Ünye Çimento’nun katkılarıyla büyüdü. Ayrıca 4 kömür deposu, üç mermer fabrikası, Kastamonu Entegre Kereste Fabrikası ve iki bentonit işletmesi limana çok büyük katkı sağladı. Limana ne gerek var denilen Ünye’de şimdi sıra var anlayacağınız. Devamında belediye başkanımız, sayın bakanımız ve ekibimiz yeni projeler üzerine çalışıyoruz. Bir yandan dolgu çakışmaları başladı. Ayrıca Ünye Limanı dökme yük, konteyner ve tehlikeli malzeme boşaltma yetkisine de sahip. Bu sadece Ünye’ye değil bölgeye katkı anlamına geliyor. Fatsa’nın da Ordu’nun Ünye Limanı’ndan çok farklı etkileşimleri olacağına inanıyorum.

-Niksar-Akkuş-Ünye yolu gerçekten büyük önem taşıyor sizin için öyle değil mi?

-Hafta içinde Ulaştırma Bakanımızın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama bizi heyecanlandırdı. Akkuş-Niksar yolu için biz ne kadar istekliysek yolun tamamlanması için Tokat tarafı da o denli istekli. Tokat TSO başkanı sevgili dostumuz Ali Çelik’le devamlı iletişim halindeyiz. Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Berat Albayrak’tan bu yolla ilgili kesin söz alınmıştı. Bu yol kısa bir süre sonra tamamlanacak. İki yıl önce Ünye Tanıtım Günleri Tokat’ta yapılmıştı. Ortak görüş Tokatlının denize erişimini bir an önce sağlamak.

-Baktığımızda turizmin çok ince ve önemli ayrıntıları olduğunu görmekteyiz. Ünye’yi bu anlamda avantajlı konuma ulaştırmak için yaptığınız çalışmalardan da söz eder misiniz?

-Ünye olarak turizmin önemini kavradığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Geçen yıl katıldığımız Yörex Yöresel Ürünler Fuarı’nda Ünye’den çıkartılan manyetik kumu ve bentoniti önceledik. İnsanların bu kumdan sağlıklarını bulması için ve bölgemize gelmesi için tanıtım çalışmaları yaptık.

-Bu konuda henüz kurulmuş olan Ünye Turizm Derneği (ÜNTAD) ile iletişim halinde misiniz peki?

-Evet… Birkaç gün önce bir araya geldik. Ne yapabiliriz onu konuştuk. Üntad ile bu anlamda ileriye dönük çalışmalarımızın meyvesini vereceğini düşünüyorum. Çünkü bu bölgede denizin mavilikleri ile doğanın uçsuz bucaksız yeşilini görsünler istiyoruz. Yaylalarımız var, kanyonlarımız ve kalelerimiz var. Yani insanları buraya çekecek malzeme var.  Ünye’de otel sayımız iyi Ordu’yu söylemeye bile gerek yok. Çok güzel tesisler var. Gelen misafir bir gün burada kalsın, bir sonraki gün Fatsa’ya oradan da Ordu’ya geçsin, konaklasın veya yaylalara çıksın. Tokat-Amasya-Ünye üçgeninde kültür ve deniz turizmi kavramını daha da geliştirmek istiyoruz. Tarihsel ve kültürel güzellikler sadece Akdeniz ve Ege’de yok. İnsanlarımızın Karadeniz yöresini daha da yakından tanımasını sağlama yönünde çalışıyoruz.  Bu bölgeyi de yaşayın diyoruz gelmeyi düşünen konuklarımıza.

-Teşekkür ederiz.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar