Karimex’e Biofach 2023'te büyük ilgi

Merkezi Ordu'da bulunan, Zonguldak'ta organik fındık kırma ve işleme fabrikası olan Karimex Fındık İşletmeleri, dünyanın en önemli organik gıda fuarlarından biri olan BioFACH 2023'te büyük ilgi gördü.

info@karadenizekonomi.com / 15.02.2023

Karimex’e Biofach 2023'te büyük ilgi

Ordu merkezli ve 2017'den itibaren yapılan yatırımlarla Zonguldak'ta 900'den fazla sözleşmeli çiftçi ile 11.000 dönümden fazla arazide sözleşmeli tarım modeli ile organik fındık üreten Karimex’in iştiraki AZOF AŞ, Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen BioFACH 2023'te yerini aldı.

Karimex Fındık İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Albayrak, dünyada giderek artan organik gıda tüketimi ve bilinci nedeni ile yatırımlarını bu alana yönlendirdiklerini ve ikinci fabrikayı Zonguldak Ereğli'de kurduklarını ifade etti.

‘BİRLİKTE ÜRETİP, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’

Albayrak, “Ülkemizde de son dönemlerde büyük bir ilgi ile karşılanan organik gıda tüketimi özellikle konvansiyonel fındıkta, en büyük pazarımız Avrupa'da çok ciddi ilgi görüyor. Avrupa toplumları güvenli gıdanın nasıl üretildiği konusunda uzun süredir çok hassas. Sürdürülebilir, çevreci, sağlıklı, yüksek hijyen standartlarında ürün talebi sürekli artıyor. Şimdi buna karbon ayak izini de eklediler. Bu nedenler ile organik ve sertifikalı fındık üretimi alanındaki faaliyetlerimizi artırarak Zonguldak Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde Türkiye'nin sadece organik fındık işleyen ilk entegre fındık tesisini hayata geçirdik. AZOF Organik olarak ziraat mühendislerimiz ile sürekli üretim ve hasat sürecini takip ediyor, sözleşmeli çiftçilerimize eğitimler veriyoruz Üreticilerimizin tarımsal girdi ihtiyaçları ve sertifika maliyetlerini karşılıyoruz. Gerekirse, çiftçimizden talep gelirse fındıklarının harmandan kaldırılmasına kadar yardım ediyoruz. Bu yüzden AZOF'ta mottomuz, ‘Birlikte üretip, birlikte kazanacağız’ şeklinde oluştu” dedi.

BİR ÇİFTÇİ BİRLİĞİNDEN ÇOK DAHA FAZLASI

AZOF’un organik üretim yapan bir çiftçi birliğinden çok daha fazlası olduğuna dikkat çeken Albayrak, ”AZOF Fair For Life, Rain Forest gibi farklı sertifikasyon kurumları tarafından adil ticaret, cinsiyet eşitliği, çalışma ve yaşam koşulları üreticinin ve tarım işçilerinin sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesi gibi birçok alanda farklılık ve eşitsizliğin ortadan kalkması için taahhütler vermiş ve bu taahhütlerin yerine getirilmesi için yıl boyunca çalışan bir organizasyondur. Dünyanın en önemli organik gıda fuarlarından olan BioFACH 2023’te Nürnberg'de, Avrupa ve dünyadan birçok kişiyi ağırladık. Biz de firma olarak sahip olduğumuz bu değeri tanıtmak, ülkemizi ürünümüzü temsil etmek için fuarda yerimizi aldık” ifadelerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar