"Ülkemizin gücüne inanıyorum, yerinde durmak, geriye gitmek demektir"

Sarıgöl Konveyör Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sarıgöl, Ülkemizin kendi has çok önemli dinamikleri var. Bu dinamikleri hep beraber sürdürmeliyiz. Ülkemizin gücüne inanıyorum çünkü yerinde durmak, geriye gitmek demektir” dedi

info@karadenizekonomi.com / 30.01.2023



20 yıla yakın tecrübesiyle makine sektöründe önemli bir rol oynayan Sarıgöl Konveyör Sistemleri, özellikle talaş konveyörü imalatında uzmanlaşmış kadrosu ile pazar lideri konumunu sürdürüyor.

Giresun 2. OSB’de üretimine aralıksız devam eden şirket, 8 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinde 120 kişiye istihdam sağlıyor. Sarıgöl Konveyör Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sarıgöl, yaşanan ekonomik gelişmelere rağmen özellikle ihracatta yakalanan başarının önemine vurgu yaptı. Sarıgöl, “Daha fazla çalışarak yolumuza devam etmeliyiz. Ülkemizin gücüne inanıyorum” dedi.

DÜNYA İLE YARIŞMALIYIZ

Şirket için inovasyon ve AR-GE yatırımlarının olmazsa olmaz olduğuna vurgu yapan Sarıgöl, “Sektör o kadar çok hızlı gelişiyor ki sizin de buna ayak uydurmanız lazım. Şimdi, üretim geliştirme merkezi oluşturuyoruz. Bunun için Giresun Üniversitesi'yle beraber ortak çalışma planlıyoruz. Kalitemizi arttırmak adına bu çalışmayı 2023 yılı içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Buna ek olarak, makine yatırımımız devam edecek. Şu an, yerinde durmak geriye gitmek demektir. Onun için devamlı yatırım yapmak zorundasınız. Bu seneki en büyük ölçekli yatırımımız ise GES olacak. Bunun için de birçok firmayla beraber görüşüyoruz” diye konuştu.

İHRACAT ÇOK DEĞERLİ

Sarıgöl, 15 Avrupa ülkesine ihracatı karayolu ile serbest bölgeler üzerinden gerçekleştirdiklerini dile getirerek, bu sayının artması için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.

Dijitalleşme ve tanıtımın özellikle ihracat için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Sarıgöl, “Bizim gibi imalatçıların en etkin iletişim yöntemi fuarlar oluyor. Biz de yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara düzenli olarak katılıyoruz. Ayrıca, internet sitemize de çok önem veriyoruz. Çok çünkü bizim vitrinimiz internet sitemiz ve katıldığımız fuarlar. Dijitalleşmeye, yapılandırmaya ve teknolojik gelişmelere çok önem veren bir firmayız” ifadelerine yer verdi.

PES ETMEK YOK

Sarıgöl, ekonomik gelişmelerin zorlayıcı olsa da asla pes etmemek gerektiğini dile getirerek, “Paramızın değer kaybı söz konusu ama buna alışmak durumundayız. Buna takılı alırsak, hiçbir şey yapamayız. Biz felsefe olarak hep işimize bakıyoruz. Tek derdimiz daha nitelikli ürün üretip, pazar payımızı artırmak. Şu an için geçiş dönemindeyiz. Bu dönemi de Türkiye'nin özellikle ihracat yönüyle daha da güçlenerek, daha güçlü bir şekilde atlatacağına inanıyorum. Çünkü çalışkan, zeki, üretken ve başarılı bir milletiz. Bundan hiç şüphem yok. Ülkemizin önünü açık ve ben ülkeme güveniyorum” şeklinde konuştu.

BİTMEYEN ELEMAN ARAYIŞIMIZ VAR

Sanayicilerin en önemli sorunlarından birinin nitelikli eleman bulamaması olduğunu dile getiren Sarıgöl, “Bulancak’ta kurulan Giresun 2. OSB, dört dörtlük bir alan oldu ve burada 5 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor ama biz beş bin kalifiye elemanı nereden bulacağız? Bunun için endüstri meslek liselerine, çıraklık liselerine çok büyük önem vermemiz lazım. Bizim gerçekten kaynakçıya, boyacıya, torna ustasına ihtiyacımız var. Bunların iyi birer meslek olduğunu gençlerimizle anlatmamız lazım. Ara eleman bulmak büyük sıkıntı. Bitmeyen eleman arayışımız var. OSB'leri yaparken bunun kalifiye eleman kısmını da doldurmamız çok önemli” dedi.

Sarıgöl, finansmana erişiminde yaşanan sorunların son gelişmelerle bir nebze olsun hafiflediğini ancak şartların yine de da zor olduğuna dikkat çekti.

YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Giresun 2. OSB’de yer alan üretim tesisinin örnek bir yapıda hayata geçtiğini dile getiren Sarıgöl, “Gurur duyarak söylüyorum, gerçekten örnek bir fabrika yaptık. Kurumsallaşma, çalışanlarımıza sağladığımız avantajların yanı sıra; akıllı bina yaptık. Her şeyiyle dört dörtlük bir tesis yaptık. Alanın zaman içerinde yetersiz kalacağını düşünüyorduk ancak bu beklediğimizden daha kısa sürede gerçekleşti. Makine yatırımlarımız da devam ediyor. Yeni pres hattını yenileyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

DENİZ MANZARALI OSB’MİZ VAR

Aynı zamanda üç dönemdir Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenen Sarıgöl, oda olarak üyelerin sorunlarını ve beklentilerini hem TOBB’da hem de siyasi mecralarda sürekli gündemde tutmaya ve çözüm üretmeye devam ettiklerini dile getirdi. Sarıgöl, Bulancak’taki Giresun 2. OSB’de devam eden çalışmaların da bitme aşamasında olduğunu belirterek, “Toplam 450 dönüm arazi istimlak edildi ve tahmini 50 yatırımcı burada yer alacak. OSB’de, altyapı ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Belediyemiz de OSB ile ilgili olarak her zaman yanımızda. Bu durum, Giresun ve Bulancak için büyük şans. Misafirlerimiz, havalimanından 5 dakika sonra OSB'deler. Deniz manzaralı ve Karadeniz Sahil Yolu’na cephe OSB’ye sahibiz. OSB’de; silah sanayisinden, drone üretimine, tekstilden fındık sanayine kadar güzel bir mozaik oluştuğuna inanıyorum. Bu konuda, özellikle çok titiz davranıyoruz ve orayı depoya çevirmek istemiyoruz. OSB depo alanı değil, üretim alanıdır” diye konuştu.

Sarıgöl, bölge için ulaşım ve nakliyede artan maliyetlere karşı demir yolu erişiminin şart olduğuna vurgu yaparak, bölgedeki sanayicilerin rekabet edebilmesi adına deniz ve demir yolu taşımacılığına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi. Ordu ve Giresun’un ekonomik anlamda ortak kaderi paylaştığını ifade eden Sarıgöl, iki şehrin de üretim gücünü daha da artırması gerektiğini vurguladı.

Üniversite-sanayi işbirliğinin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Sarıgöl, üniversitelerdeki nitelikli eğitimin sanayiciler için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Murat Gürsoy

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar