2023'e küresel ısınmanın ilk yansıması! Kış kuraklığı kayak merkezlerini vurdu!

Türkiye, son yılların en sıcak ve kurak kış mevsiminin yaşıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde uzun süredir yağmur ve kar yağışı olmuyor. Bunun yanı sıra kar yağışına bağlı olan kış turizm merkezleri henüz sezonlarını başlatamıyor, başlatanlar da sezondan umduklarını bulamıyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.01.2023

2023'e küresel ısınmanın ilk yansıması! Kış kuraklığı kayak merkezlerini vurdu!

Türkiye’de birçok ülkeden turist çeken kış sporları turizm merkezleri, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi ve kar yağışındaki düşüş eğiliminden ciddi şekilde etkileniyor. Çok sayıda kayak merkezi Aralık ayında başlayıp Mart’a kadar devam eden sezonlarını açabilmek için hâlâ kar yağmasını bekliyor. Bazı merkezler yapay kar kullanarak işlemeye çalışsa da bunun enerji maliyeti çok yüksek. Ayrıca yapay kar makineleri, birçok noktada hava sıcaklığı 0 santigrat derecenin altına düşmediği için kullanılamıyor.

GEÇEN YILLARA ORANLA ÇOK DÜŞÜK

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş ülke genelinde kar yağışının az olmasının kış turizm merkezleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Dağ otellerinde hiçbir hareketlilik olmadığının altını çizen Toktaş, “Rezervasyonlar ve etkinlikler, geçen senenin gerisinde. Kar yağışının azlığı, sadece bizim bölgemizde değil birçok bölgede sorun. Erzurum'da bile suni kar ile kayak yaptırıyorlar. Bursa'da da benzer durum söz konusu. Erciyes ve Ilgaz’da az da olsa kar var. Bölgemizde ise kar yağışı geçen yıllara oranla hayli düşük. Doluluk oranı da bu nedenle hayli düşük. Bizde, Alp’lerdeki gibi dağ tesislerimiz yok. Bazı yerlerde küçük küçük konaklama tesisleri var ama en çok günübirlik katılım gerçekleşiyor” dedi.


 

AKTİVİTELER ÖN PLANA ÇIKIYOR

Sezon açılışını 10 Ocak’ta yaptıklarını, beklenilen kar yağışının olmamasına ve suni kar kullanılmamasına rağmen pistlerin bir bölümünü müşterilerin hizmetine açtıklarını ifade eden Ordu Çambaşı Doğa Tesisleri Yönetim Kurulu Üyesi Murathan Hacıbekiroğlu, “Karadeniz’de çoğu kayak merkezinde olduğu gibi bizde de yeterli kar olmadığı için rezervasyon iptalleri söz konusu ama ileri tarihlere ertelemeli iptaller mevcut. Yoğun kar yağışı küresel ısınmanın etkileri ve doğa döngüsünün değişimiyle birlikte şubat-mart ayları arasında olacak gibi görünüyor. Kayak sporu da artık o tarihlerde yapılan bir spora dönüşecek. Şu anda otel ve bungalov doluluk oranlarımız %80’lerde ama biz sadece kayak için tercih edilen bir tesis değiliz bu doluluk oranlarında kış etkinliklerimiz, hizmetimiz ve müzikli festivallerimizin etkisi de var. Kayak merkezi olmamız dışında aktivitelerimizle de ön plana çıkıyoruz. 18-22 Ocak tarihleri arasında Snowsonics ekibini ağırladık. Yine 24-26 Şubat arasında ağırlayacağımız Snowrangers ekibi, çok kalabalık bir grup olacak. Günü birlik turlarımız hala devam ediyor. Otelimiz, restoranlarımız ve eğlenceli etkinliklerimizle, kış festivalimize, müzikli gecelerimize misafirlerimiz kayak yapmasalar bile oldukça ilgililer” dedi.

‘KAYAK MÜŞTERİSİ YOK’ DİYEBİLİRİM
Dedeman Oteller Genel Müdürü Bora Kanber ise beklenen kar yağışının gerçekleşmemesi nedeniyle pistlerde suni karlama tekniğiyle hizmet verdiklerini ifade etti.  Kanber, “Kar oranı en yüksek yer yine de Palandöken. Suni karlamayla birlikte 100 cm civarında bir kar var burada. Sömestrin verdiği bir yoğunluk var ama önceki senelerde çok daha ciddi bir yoğunluk olurdu. Otel doluluk oranımız %70’lerde. Geçen yıllarda kar yağışı nedeniyle burada hayat felç olurdu. Kar yağışı geç olursa, Ramazan ayında da turizm olumsuz etkilenecektir. Tüm bu gelişmeler ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Şu an kayak müşterisi yok denecek kadar az ama festival ve etkinliklerle sezonu geçiriyoruz” diye konuştu.
 

KAYAĞA DEĞİL, EĞLENMEYE GELİYORLAR

Modi Acente İşletme Sahibi Mahmut Özel de sezonun oldukça zor geçtiğini dile getirerek, “Kar yağışı olmadığı için kayak turlarının çoğu öteleniyor, bir kısmı da iptal ediliyor. Geçen yıllara oranlara turlarımız daha az. Kar olmadığı için kayak merkezlerine talep de yok. İnsanlar bungalovda kalıp eğlenmeye gidiyorlar. Şu anda Palandöken’de bile suni karla kayak yapıyorlar. Orada bile kar yokken Ordu-Giresun-Samsun bölgesinde olmaması çok normal” ifadelerine yer verdi.

 

Yaren kaya

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar