Çiftçilere destek ödemelerinde yeni dönem: Ödemeler nakdi değil, ayni

2022 yılına ait gübre ve akaryakıt ödemelerinde, geçen yıllardan farklı bir uygulamaya geçildi. Bu kalemlerde yapılan ödemeler, çiftçiler tarafından anlaşmalı kurumlar üzerinden ayni olarak kullanılacak.

info@karadenizekonomi.com / 1.03.2023

Çiftçilere destek ödemelerinde yeni dönem: Ödemeler nakdi değil, ayni

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Altınel Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ali Altınel, 2022 yılına ait gübre ve mazot ödemelerinin çiftçilerin hesaplarına yapıldığını, bu yıl farklı olarak söz konusu tutarların ayni olarak kullanılacağını dile getirdi.

AMACA UYGUN KULLANILACAK

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2022 yılı mazot ve gübre destek ödemelerinin 24 Şubat akşamı tüm çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını ifade ederek, “Mazot desteği dönüm başına 62 TL, gübre desteği 21 TL, toplamda 83 TL olarak çiftçilerin hesaplarına yatırıldı. Bu sene, çiftçilerimiz destekleri nakit olarak değil ayni olarak kullanacaklar. Anlaşmalı olan tarım bayileri, akaryakıt istasyonları, ticari işletmeleri olan ziraat odalarından mazot ve gübre olarak hesaplarına yatan miktar kadar kullanabilecek. Buradaki amaç; üreticilerin bu desteklerini direkt amacına uygun şekilde kullanmasını sağlamak. Fındık üreticilerimizin bir sonraki hasat dönemine kadar ürün için periyodik maliyetleri devam ediyor. Verilen destekler, sonraki hasada kadar maliyetlerini karşılamış olacak. Fındıkta alan bazlı gelirim desteğinin de kısa zamanda verilmesini bekliyoruz” dedi.

AKARYAKIT DA EKSTRA İNDİRİM UYGULUYORUZ

Altınel Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ali Altınel ise şirketlerinin üreticilere söz konusu desteğe ek olarak özel indirim uygulamaya başladığını dile getirerek, şu ifadelere yer verdi: “Yeni dönemde, devletin bu ödemeleri ayni olarak kullandırma girişimi, yatırılan yardımların zirai amaçla kullanılmadığının tespit edilmiş olmasıdır. Desteği alan kişinin o an mazot ve gübre ihtiyacı olmayabilir, borçları olabilir onun için kullanabilir. Sonuçta nakit yatırılan ödemelerin bir cezbedici tarafı oluyor. Devlet, bu sene doğru bir adım attı. Ödeme sistemi; çiftçilere Ziraat Bankası Başak Kart verilmesiyle başlıyor. Ödemeler de o karta yapılıyor. Çiftçilerimiz gübre kısmı gübre bayilerinde, mazot kısmını akaryakıt istasyonlarında harcayabiliyorlar. Bu sistem, daha erken duyurulsaydı, çiftçilerimiz için daha iyi olurdu. Üreticilerimizin bir kısmı, gübresini alıp, bahçe bakımlarına başladı. İlk sene olması sebebiyle sıkıntılar yaşanacak ama zamanla sistem oturacaktır. Biz de akaryakıt bayi olarak, hemen Ziraat Bankası ile anlaşmamızı yaptık. Ayrıca, şirket olarak biz de çiftçilerimize destek sağlamak için ekstra indirim tanımladık. Başak Kartlarıyla yakıt alırken indirimli alabilecekler.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar