Erdoğan, asgari ücreti 8500 TL olarak açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 22.12.2022

Erdoğan, asgari ücreti 8500 TL olarak açıkladı

Asgari ücretin tespitinde yeniden hükümet ve patronlar anlaştı. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret net 8 bin 500 lira olarak belirlendi.

Erdoğan, beklenmedik bir tabloyla karşılaşılırsa ara zam yapmaktan kaçınmayacaklarını dile getirirken, Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay masada yer almadı.Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın en az 9 bin lira talep ettiklerini açıklamasının ardından uzlaşma sağlanamadı.

Görüşmelerin başında açlık sınırı olarak belirlenen 7 bin 785 liranın üzerinde pazarlığa başlayacağını açıklayan Atalay, son ana kadar taleplerinin ne olduğunu söylememişti. Patronlar adına görüşmeye katılan TİSK de rakam açıklamazken, görüşmeler devlet ve patronlar arasında sonuçlandırıldı.

TÜRK-İŞ SESSİZ...

Türk-İş’in en az 9 bin lira istemesinin ardından “Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, işveren temsilcileri ve Bakanlıkla bu işi çözeceklerini açıkladı. Saray’da yapılan açıklamaya Türk-İş katılmadı, öncesinde herhangi bir açıklama yapmadı. Tarafların ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığını belirten Erdoğan, ne emekçilerin hakkının yenilmesine ne işverenlerin altından kalkamayacakları yükle istihdamın zarar görmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Erdoğan, “Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasın isterdik. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için çalışanların alacağı en az maaş düzeyini ortada bırakamazdık” dedi.

PATRONLAR MEMNUN

Geçen sene asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini kaldırdıklarını hatırlatan Erdoğan, enflasyondaki yüksek artış nedeniyle temmuz ayında asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkardıklarını söyledi. Enflasyon yıl ortasında yüzde 30, yıl sonunda yüzde 20’lere indirmekte kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, beklenmedik bir tabloyla karşılaşılırsa yine ara zam yapmaktan kaçınmayacaklarını dile getirdi. Yüzde 70 oranında zam yaptıklarını belirten Erdoğan, asgari ücreti net 8 bin 500 liraya çıkardıklarını açıkladı.Patronlar adına konuşan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, "Üç tane önceliğimiz vardı. İşçi tarafıyla bazı görüş ayrılıkları olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlayacağız. Tüm taraflardan bu süreci sağduyu ile değerlendirmelerini istirham ediyorum; kutuplaşmak bizim bu ailemize yakışmaz" dedi. Bakan Bilgin ise “Bu rakam bütün çalışanları refahtan pay alacakları yeni bir ücret skalasına ulaştıracaktır. Bu Türkiye’nin büyümesine, büyürken emekçilerini düşünen bir sosyal devlet anlayışına yakışan bir tutumdur" diye konuştu.

YOKSULLUK SINIRI 25 BİN LİRA

Türk-İş’in kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 7 bin 786 TL olarak hesaplanmıştı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamı olan yoksulluk sınırı 25 bin 364 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 TL’ye yükselmişti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar