EYT'lilere vergi muafiyeti başlayacak

Bu yıl emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta kendisinin oturma zorunluluğu bulunmuyor. Muafiyet için belediyeye yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor.

info@karadenizekonomi.com / 4.12.2023

 EYT'lilere vergi muafiyeti başlayacak

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ender Sönmez, emlak vergisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Sönmez, emlak vergisi kanunu ve gelecek yılın artış oranlarına dair detayları paylaştı. Sönmez'in verdiği bilgilere göre, bu yıl emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta kendisinin oturma zorunluluğu bulunmuyor. Muafiyet için belediyeye yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. Bunun dışında emlak vergisi kanunu çerçevesinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut sahiplerinden geliri olmayan, sadece emekli, dul, ve yetim aylığı alanlar, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli emlak vergisi oranından yararlanıyor. Bu kapsamda olan kişilere emlak vergisi uygulanmıyor. Tiny House'lar için ise Sönmez, Türkiye sınırları içinde bulunan binaların vergiye tabi olduğunu ancak Tiny House'ların bu tanıma uymadığını belirtiyor. Dolayısıyla Tiny House'lar için emlak vergisi ödenmiyor.

Emlak vergisi oranlarına da değinen Sönmez, peşin veya taksitli ödemelerin yapılabildiğini, vergi oranlarının gayrimenkul türüne göre değiştiğini belirtiyor. Mesken olan binalarda ve arazide binde 1, diğer binalarda binde 2, arsalarda binde 3 oranlarının uygulandığını ifade eden Sönmez, büyükşehir sınırları içinde bu oranların iki katı olduğunu vurguluyor.

 2024 yılı artış oranına ilişkin Sönmez, yeniden değerleme oranının %58,46 olarak belirlendiğini, bu oranın vergi, resim, harçlara uygulanacak artışlarda esas alınacağını açıklıyor. Emlak vergisi kanunu çerçevesinde artışın yeniden değerleme oranının yarısı olarak hesaplandığını belirten Sönmez, artış oranının %29,23 olduğunu ifade ediyor. Ender Sönmez, açıklamalarının sonunda, emlak vergisi konusunda vatandaşları bilgilendirmenin önemine vurgu yaparak, odalarının bu konuda danışmanlık hizmeti sunduğunu ve her zaman vatandaşların sorularına açık olduklarını belirtti.

Asel Gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar