Finansman sorunu çözülmezse iflaslar gelir

Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek ve GİSİAD Başkanı Aykut Gezmiş, iş dünyasının ipotek halinde dahi finansmana erişmekte büyük sorun yaşadığını dile getirerek, çözüm bulunamaması halinde birçok şirketin iflas ve kapanma tehlikesi ile karşı karşıya geleceğini dile getirdi

info@karadenizekonomi.com / 14.11.2022

Finansman sorunu çözülmezse iflaslar gelir

Karadeniz iş dünyasının duayen iki ismi finansmana erişim konusunda yaşanan sorunları dile getirdi. Şimşek ve Gezmiş, sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulunarak, aksi halde iflas ve kapanmaların geleceği uyarısında bulundu.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Ordu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan Vekili Murat Şimşek, sanayicinin sorunlarının gün geçtikçe çoğaldığını ifade ederek, “Sanayici, finansa erişimde zorlanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı faiz oranları ile hiçbir sanayicimiz para kullanamıyor. Artı hiçbir sanayicimiz sabit faizli yatırım ve makina, teçhizat kredisi kullanamıyor ve dolayısıyla önünü göremiyor. Ayrıca; her ay değişen enerji fiyatı var. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatları sürekli değişiyor. Şu an bir ay sonrasını göremiyoruz” dedi.

BU YÜKÜ KALDIRAMAZ

Yeni yılla birlikte asgari ücrette yaşanacak artışın da sanayiciyi çok zorlayacağını vurgulayan Şimşek, “Net asgari ücretin 8 bin 500 TL civarında olacağı söyleniyor. Sanayicinin ödediği maaş 5 bin 500 liradan, 8 bin 500 liraya çıkarsa yükümüz daha da artar. Bu yük sadece sanayiciye yüklenirse, sanayici bu yükü kaldıramaz. Bunun neticesinde de işçi çıkarmalar da olur. Bu da işsizliği körükler. Bu yapılan zam çok mu? Hayır değil. Çünkü insanların evine giren gıdadan giyime, enerji harcamalarına kadar neredeyse tüm giderler %100 arttı. Yani işçiye %60 zam verilmesini ben destekliyorum ama bu işi de sanayiciye yaslarsanız sanayici altından kalkamaz. Sanayici de işçi sayısını azaltabilir. Bunun için çok iyi hesap etmek lazım. Sanayicinin üzerinden bu işi hafifletmek lazım. Sanayicinin, yatırımın yoğunlaşmak lazım. Yatırımın büyümesi, tekrar yapılması finansman desteğinin yanı sıra destekler arttırılmalı ve enerji fiyatları sabit kalmalı. Hammaddeden enerji fiyatlarına kadar birçok konuda çok ciddi yükün altındayız” ifadelerine yer verdi.

 

ACİL DESTEK ŞART

Giresun Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GİSİAD) Başkanı Aykut Gezmiş de iş dünyası adına acil destek çağrısı yaptı. “İş dünyasının enflasyonu olan ÜFE %158'e varmışsa acil destek zamanıdır” diyen Gezmiş, fiyat artışları nedeniyle maliyetlerin aşırı arttığını, iş dünyasının maaş ödeyemez duruma geldiğinin altını çizdi.

Gereken desteğin sağlanmaması halinde birçok işyerinin kapanma noktasına geleceğine dikkat çeken Gezmiş, "Elektrik faturaları, iş yeri kiralarına denk hale gelmiştir. Bir çalışanın SGK gideri bir önceki yılın asgari ücretine yaklaşmıştır. Malzeme maliyet artışlarında %200'leri aşan kalemler mevcut. Ocak ayında asgari ücrete gelmesi muhtemel aşırı artış tüm iş dünyasını korkutmaktadır. Bu durumda zaten mevcut maaşları ödemekte zorlanan birçok işveren, işçi çıkarmak zorunda kalabilecektir” diye konuştu.

 

ÜFE, 24 YILIN ZİRVESİNDE

Gezmiş, finansmana erişim sorunun had safhada olduğuna dikkat çekerek, “Bankalar ipotek verilse dahi kredi vermemektedir. İş dünyasını ilgilendiren enflasyon rakamı olan ÜFE, TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre ekim ayında %158 olmuştur. Bu rakam son 24 yıl itibariyle bir rekordur. Enflasyon rekor seviyeye ulaşmışken iş dünyası olarak acilen destek beklemekteyiz. Aksi halde birçok iş yeri kapanma veya iflas noktasına gelecektir” ifadelerine yer verdi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar