Karadeniz’deki OSB yönetimlerinden önemli atılım: Depremzedeler istihdam ediliyor

Karadeniz’deki OSB yönetimleri, bir yandan deprem bölgesine insani yardımları hızlıca göndermeye devam ederken bir yandan da bölgeye gelen depremzedeleri hızlıca istihdama kazandırarak önemli bir sorumluluk aldı.

info@karadenizekonomi.com / 20.02.2023

Karadeniz’deki OSB yönetimlerinden önemli atılım: Depremzedeler istihdam ediliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede OSB’ler başta olmak üzere, ekonomi de ciddi hasar almış durumda. Ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan organize sanayi bölgelerinin bir an önce faaliyete başlaması için çalışmalar sürüyor. Karadeniz’deki OSB yönetimleri de acı haberin hemen ardından başlattıkları yardımları bölgeye ulaştırmaya devam ederken, iş kaybına uğrayan depremzedelere de destek oluyor.

OSBÜK Yönetim Kurulu üyesi, Samsun Merkez Organize Sanayi Başkan Vekili Fahri Eldemir, Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek ve Trabzon Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya, bölgeye gelen depremzedelerin istihdama katılmaları için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

SAMSUN’DA İŞ BAŞI YAPACAKLAR

OSBÜK Yönetim Kurulu üyesi, Samsun Merkez Organize Sanayi Başkan Vekili Fahri Eldemir, Samsun Merkez OSB’den 20 tır yardım malzemesinin bölgeye ulaştığını ve firmaların ihtiyaç malzemelerini bölgeye sevk etmeye devam ettiğini ifade etti. Eldemir, “Doğal gaz ve elektrik temininde sorun yaşanmadığı sürece kurulacak konteynerlerin, ekonomi çarklarının yeniden dönmeye başlaması ve istihdamın desteklenmesi için OSB etrafında olması gerektiğini düşünüyorum. Biz de merkez OSB olarak 10 tane konteyneri bölgeye iletiyoruz. Deprem felaketinin yaşandığı 10 kentin beşindeki OSB’lerde ciddi hasar var. Diğer 5 ildeki firmalar ve OSB’ler üretim yapabilecek durumdalar. Firmalarımızla yaptığımız görüşmeler ve yönetime bildirilen kararlar doğrultusunda Samsun’a gelen depremzedelerimizin hemen hemen her firmada istihdam edebileceğini söyleyebilirim. Firmalarımız gelen çalışma taleplerini ihtiyaçları olsa da olmasa da kabul edeceklerini söylediler” dedi.

Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek, depremin 2. günü OSB’den bölgedeki en büyük nakit yardımını yaptıklarını belirterek, “Bu zamana kadar 9 tır yakacak, 2 tır gıda ve tekstil ürünü gitti. Onun dışında 20 adet konteyner aldık. Hala deprem bölgesine sevkiyatlarımız ve kampanyamız devam ediyor. Henüz ne kadar nakit yardımı yapıldığını paylaşmak istemiyorum. Afet bölgesinde kurulacak konteynerler OSB bölgesine ne kadar yakın olursa insanların işe gidip gelmesi o kadar kolay olur. Çünkü bölgedeki yollar ciddi anlamda yıkılmış durumda. Ulaşım sorunu yaşamamak için OSB yakınlarında yaşam alanları kurulursa üretim daha hızlı başlar” diye konuştu.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK TANINACAK

Bölgedeki OSB’lerde hasar tespit çalışmalarının bir an önce tamamlanması çağrısında bulunan Şimşek, “Zarar tespitinden sonra öncelikle ihracata dayalı, sonrasında iç piyasaya hizmet veren kurumların üretime geçmesi için çalışmalar yapılmalı. Örneğin; Gaziantep’te kumaş var burada da büyük tekstil fabrikaları var. Bize kumaşlar oradan da geliyor. Bu mekanizmanın eskisi gibi işlemesi için, gerekli çalışmalar yapılmalı, tesisler çalışmalı. Zaman geçtikçe, depremzedelerimizin ilimizde çalışması için OSB’deki firmalarımıza başvuru yaparlarsa elbette önceliğimiz onları istihdam ettirmek olacak” ifadelerine yer verdi.

GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Trabzon Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya da içerisinde acil kullanım için gerekli olan 40 tırı bölgeye ulaştırdıklarını dile getirdi. Sakarya, “Bölgedeki sanayiyi hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için oradaki işgücünü mümkün olduğu kadar orada tutmak lazım. Acilen doğal gaz ve elektrikle ilgili sorunlar çözüme kavuşmalı. Elbette ulaşım sorunu da önemli bir problem. Tüm bunlar halledildikten sonra zaten depremde çok fazla zarar gören fabrika yok. Üretime hızlıca geçilecektir” şeklinde konuştu.

Sakarya, depremzedelerin Karadeniz bölgesine gelmeye başladığını ifade ederek, “Buraya gelenleri valilik iş gücüne göre planlama yaparak, Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde daha büyük bir organizasyonda mesleki dağıtımlarını yapacaklar. Firmalar da ilgili personelleri alacaktır. Hatta ben de kendi firmama bir çalışan aldım ama koordineli olmak lazım. Yetenekleri doğrultusunda eleman alımı yapılırsa firma için de depremzedeler için de çok daha faydalı olacaktır” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar