Karadeniz iş dünyası seçim sonrası beklentilerini dile getirdi

Karadeniz iş dünyası, Türkiye'de gerçekleşen rekor katılımlı seçimlerin ardından seçim sonrası gelişmeleri değerlendirerek beklentilerini dile getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 22.05.2023

Karadeniz iş dünyası seçim sonrası beklentilerini dile getirdi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması, ülkede ekonomik belirsizliğin devam etmesine neden oldu ve bu durum iş dünyası temsilcileri tarafından yakından takip ediliyor. Karadeniz iş dünyası, ikinci tur sonuçlanana kadar ekonomik belirsizliklerin devam etmesini beklediğini ifade etti. Bu dönemde iş dünyası temsilcileri, hükümetin ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmasını ve yeni dönemde reel sektöre ağırlık verilmesini vurguladı. Üretim ve ihracatın milli bir mesele olarak görülmesi ve artırılması gerektiğine dikkat çekildi.

"Hisarcıklıoğlu: Reel Sektöre Odaklanarak Üretim ve İhracat Artırılmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim döneminin sona ermesiyle birlikte yeniden ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanılması gerektiğini belirtti. Reel sektöre ağırlık verilerek, üretim ve ihracatın milli bir mesele olarak görülmesi ve artırılması gerektiğini vurguladı. Küresel rekabetin arttığı günümüz koşullarında, üretim ve ihracat maliyetlerinin azaltılması, reel sektörün üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesinin öncelikli hedefler olduğunu ifade etti. Milletin huzur ve istikrar içinde olduğunda daha zengin ve müreffeh olabileceğini, huzurun ticareti, ticaretin de zenginliği getirdiğini dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, herkesin günlük çalkantılardan sıyrılarak işlerine odaklanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, bugün açıklanan yüzde 4'lük 2013 büyüme rakamlarının Türkiye'nin orta vadeli büyüme trendlerini koruduğunu gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, özel sektörün makine teçhizat yatırımlarının büyümeye yüzde 1'in üzerinde katkı yapmasının olumlu bir gösterge olduğunu ifade etti. Bu durumun özel sektörün ülke ve ekonomiye duyduğu güvenin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Poyraz Fındık Sanayi Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, seçimlerin sakin ve olaysız geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İkinci turda seçilecek olan adayın sonuçların millete ve ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Poyraz, ekonomik belirsizliğin devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Hızlı bir şekilde ekonomi ve yapısal sorunların çözümlenmesini beklediklerini ifade etti.

Ayyıldız Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ayyıldız, seçimlerin halkta belirsizlik ve değişim düşüncelerini ön plana çıkardığını söyledi. Mevcut hükümetin seçim vaatlerinin ekonomik anlamda gelir kaybına yol açtığını ve gelecek hükümetin nasıl bir ekonomik süreç izleyeceği konusunda soru işaretlerinin olduğunu ifade eden Ayyıldız, iş dünyasının temkinli adımlar atacağını ve risklerden kaçınacağını vurguladı. Ayyıldız; “Bazı sektörlerdeki hammadde fiyatlarındaki düşüşler, önümüzdeki dönem için umut vadetse de döviz ve yeraltı kaynaklarındaki artışlar dönemin kolay geçmeyeceğini bizlere göstermektedir. Seçimlerden sonra temennimiz ülkemizin demokrasi, güvenlik ve ekonomik açıdan istikrarlı bir şekilde ilerlemesi, ithalat ve ihracatlar da iç piyasada oluşabilecek boşlukların önlenmesi, Avrupa ve dünyada Türkiye’ye karşı oluşan güven sorununun ortadan kalkması ve turizm sektörünün öncelikle bölgemizde ve ülkemiz genelinde canlanarak devam etmesi olacaktır. Akabinde bölgelerimizde ihtiyaç duyulan yatırımların artması, oluşacak dönemsel nüfus artışlarından sektörlerimizin en iyi şekilde yararlanması, yerel alanlarda küçük esnaflarımızın da bu ekonomik hareketliliklerden faydalanmaları büyük ölçüde önemli olacaktır” dedi.

Zere Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Zere, seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını temenni etti. Karadeniz iş dünyasının sağduyuyla hareket ettiğini ve ikinci tur seçimlerin de aynı şekilde gerçekleşeceğine inandığını belirten Zere, seçim sürecinin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasının ardından ekonomik adımların hızla atılmasını arzu ettiğini söyledi. Zere, 13. Cumhurbaşkanlığı döneminde daima ‘yerli üretim’, daima ‘daha çok ihracat ve istihdam’ ile daima ‘güçlü Türkiye’ olarak tarım, teknoloji ve sanayide üretim maliyetlerini düşürecek ve sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İGMO İş Geliştirme Ve İhracat Ofisi Dış Ticaret Danışmanı Fatih Bayraktar, seçim sonrası temennilerini paylaştı. İhracatçılara daha fazla destek verilmesini ve yeni düzenlemelerin yapılmasını talep eden Bayraktar, Karadeniz Bölgesi'ne daha fazla yatırım beklediklerini dile getirdi. Organize sanayi bölgeleri konusunda verilen sözlerin hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti.

Girişimci ve iş insanı Ümran Akca, seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diledi. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacak bir dönem olmasını temenni eden Akca, ekonomik anlamda istikrarın sağlanmasını ve ülkemizin temel meselelerinin çözümlenmesini beklediğini ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar