Özel okullarda fahiş zamlar sürüyor! Peki, fatura öğretmenlere mi kesiliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez özel okulların eğitim ücreti için yönetmelikle belirlenen formülün dışına çıkarak, eğitim ücretlerindeki zammın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 6.02.2023

Özel okullarda fahiş zamlar sürüyor! Peki, fatura öğretmenlere mi kesiliyor?

 

Bu müdahalenin velileri bir nebze rahatlatması beklenirken veliler; yemek, kırtasiye, giysi ve ek giderler gibi “zorunlu tutulan” ek hizmetlere yapılan fahiş zamlarla karşılaştı. Aynı okullarda eğitim veren öğretmenler ise maaşlarında bu artışı göremedi. Pek çok özel okul öğretmeninin maaşı, asgari ücret düzeyinde.

Resmi verilere göre 2021-2022 eğitim öğretim yılında 14 bin 179 özel okulda 1 milyon 578 bin 233 öğrenci eğitim gördü. Milli Eğitim Bakanlığı, hayata geçirdiği yönetmelikle eğitim ücretlerindeki zammın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı. Bu müdahalenin velileri bir nebze rahatlatması beklenirken; yeni dönem için kayıt yaptırmak isteyen veliler; yemek, kırtasiye, giysi ve ek giderler gibi “zorunlu tutulan” ek hizmetlere yaptığı fahiş zamlarla karşılaştı. Aynı okullarda eğitim veren öğretmenler ise maaşlarında bu artışı göremedi. Pek çok özel okul öğretmeninin maaşı, asgari ücret düzeyinde.

TİCARETHANE GİBİ GÖRÜYORLAR

O öğretmenlerden biri de Ahsen Aydın. Okul Öncesi Öğretmeni olan Ahsen Aydın, özel okulların yöneticilerinin genelde eğitim kurumunu ticarethane, öğretmenleri de işçi gibi gördüğünü vurguluyor.

Aydın, “Öğretmenlerimiz, asgari ücrete yakın ücrette ya da asgari ücretin altında çalıştırılıyor. Ek olarak çalıştıkları saatlerin ücreti de ödenmiyor. Ülkemizde şu an asgari ücret 8 bin 500 lira olunca, özel sektör öğretmenlerinin maaşı, bu tutarın da gerisinde kaldı. Şu anda hepsi, en fazla asgari ücrete ulaşabilecek kadar zam alabilecekler. Öğretmen maaşlarına bu denli az miktarda artış yapan özel kurumların öğrenci kayıtlarına yaptıkları zammı gördüğümüzde bir öğretmenin aldığı maaş, komik bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum eğitim kalitesini de aşağıya çekiyor ve öğretmenin kendini değersiz hissetmesine neden oluyor” dedi.

ARTIŞ YÜZDE 180-200’Ü BULDU

Özel okul ücretlerinde bu yıl yüzde 65'lik bir tavan artış oranı belirlendiğini ama özel okullara uygulanan müdahalenin velileri rahatlatmadığını ifade eden Aydın, “Eğitim ücretine ek olarak yemek, kırtasiye, servis gibi ‘eğitim dışı’ ücretler ile birlikte öyle zamlar yaptılar ki toplam ödemelerdeki artış yüzde 180-200’ü buldu” diye konuştu.

EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜYOR

Velilerin fiyat artışının yanı sıra düşen eğitim kalitesi nedeniyle devlet okullarına yöneldiğini kaydeden Aydın, şu ifadelere yer verdi: “Bir taraftan fiyatlarda fahiş artışlar yaşanırken, bir yanda da özellikle öğretmenlerin kendilerini daha da değersiz hissetmeleri nedeniyle eğitim kalitesi hızla düşüyor.  Fiyat artarken, buna zıt bir oranla eğitim kalitesinin düşmesinden dolayı çoğu veli devlet okuluna yöneliyor. Çocukların dershane mantığıyla verildiği eğitim kurumlarının özel okullarda olduğu gibi ticarethane mantığına dönüşmesinin yanı sıra paranın karşılığı da alınamıyor. Veliler de özel derslere yoğunluk göstermeye başladı.”

 

VATANDAŞ, ÖZEL OKUL FİYATLARINDAN DERTLİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okul fiyatlarında azami yüzde 65 olarak belirlenen fiyat artışına karşı, eğitim kurumları farklı başlıklarda yüzde 100’ü aşan zamlar yaptı. Vatandaşlar ise yaşanan ekonomik zorlukların yanı sıra, astronomik düzeyde artan özel okul fiyatları konusunda hayli sitemkâr.

Vatandaşların büyük çoğunluğu, artış oranının çok yüksek olduğunu dile getirerek, bu yükün veliler tarafından karşılanamayacağını ifade ediyor. Özel okul fiyatlarında yeniden düzenleme yapılması çağrısında bulunan veliler, devlet okullarına dönüş yolunun başladığını vurguluyor.

Artan fiyatlara karşı, bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin büyük bölümünün asgari ücret seviyesinde maaş aldığını da kaydeden vatandaşlar, psikolojik ve sosyolojik olarak eğitimcilerin zor durumda bırakıldığını belirtiyor.

Öğretmenlere verilen düşük maaşların eğitim kalitesini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken veliler, eğitimde fırsat eşitsizliğinin giderek arttığını ifade ediyor.

Bazı vatandaşlar ise devlet okullarında da farklı isimlerle velilerden para toplandığını belirterek, en önemli yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu vurguladı.

 

Yaren kaya

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar