TMO fındık bahçelerini uydudan izleyecek

TÜRKSAT ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) arasında ‘Ekim Alanlarının Ölçüm, Kontrol ve Verim Tahmini Çalışmalarının Uydu Görüntüleri Aracılığıyla Yapılmasına’ ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

info@karadenizekonomi.com / 13.10.2022

TMO fındık bahçelerini uydudan izleyecek

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal iş birliği protokolüne imza attı. İş birliği kapsamında, TMO Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanına giren ürünlerin ekim alanlarının ölçüm, kontrol ve verim tahmini çalışmalarının daha az personelle ve daha kısa zamanda uydu görüntüleri aracılığıyla yapılabilecek.

Yüzde 96 başarı sağladık

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, törende yaptığı konuşmada, Türksat olarak bu projenin ilk adımlarını Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile birlikte 2018 yılında başlattıklarını söyledi. Ertok, “Görüşmelerimiz üzerine haşhaş ekili alanların ölçüm, kontrol ve verim tahmini çalışmalarının daha az personelle, daha kısa zamanda ve doğruluğu yüksek olarak uydu görüntüleri aracılığıyla yapılabilmesi noktasında anlaştık. 2019 yılında pilot uygulama olarak yabancı kaynaklı uydular aracılığıyla haşhaş ekimi yapılan sınırlı bir alanda uydu görüntüleri kullandık ve yüzde 96 başarı sağladık. 2020 yılından itibaren ise ticari hakları TÜRKSAT’ta olan yerli ve milli uydumuz GÖKTÜRK-1 uydu görüntülerini kullandık Yine büyük başarı sağladık. Bu yıl ise TMO ile haşhaş ekim alanlarında uydu görüntüleri aracılığıyla uzaktan algılama, coğrafi bilgi teknolojileri ve yazılımsal araçlar kullanılarak ölçüm, kontrol ve verim tahmin çalışmaları yapılabilmesi için teknik alt yapı çalışmalarını başlattık. TMO ile yapılan görüşmelerimiz neticesinde kurumlarımız arasında yıllardır süre gelen başarılı iş birliği çalışmasının arttırılması amacıyla TMO faaliyet alanına giren diğer tarım ürünlerinin de ölçüm, kontrol ve verim tahmin çalışmalarının uydu görüntüleri aracılığıyla yapılabilmesine karar verdik” diye konuştu.

Teknolojiyi çok daha yüksek kullanacağımız dönemi başlatıyoruz

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ise programın son iki yıldır deneme sürecini yürüttüklerini söyledi. Güldal, “Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tekelinde bulunan haşhaş ürününün izinlendirilmesi, ekimi, hasadı ve sonra değerlendirilmesine giden süreçte TÜRKSAT’la çok güzel bir iş birliği gerçekleştiriyorduk. Burada amacımız şu; malum ölçmek çok değerli, ona göre politika belirlemek çok değerli. Toprak Mahsulleri Ofisi hububat, bakliyat başta olmak üzere tarım piyasalarının merkez bankası rolünü yürüten ve bu piyasalarda denge ve istikrarı sağlamak için gayret eden 84 yıllık bir devlet kurumu. Böyle köklü bir kurumun yeni gelişmelerden, yeni teknolojilerden istifade ederek kararlardaki isabetini yükseltmesi gerekiyor. Biz bu anlamda haşhaşla başladığımız ve de verimli götürdüğümüz, bundan sonra da insan kaynağını daha az kullanarak teknolojiyi çok daha yüksek oranda kullanacağımız bir dönemi başlatmış oluyoruz. Burada bir ileri hedef var bunun altını mutlaka çizmek gerekiyor, o da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin başta da söylediğim gibi hububat, bakliyat ve tarım ürünlerinin görev alanları olanlar başta olmak üzere bütün ürünlerde ekilişleri, verimleri, rekolteleri, ölçümleri sizlerden alacağımız hizmetle çok daha rahat hesaplama ve ona göre de politika üretme şansına sahip olacağız. Bu gerçekten ülkemizin hedefleri için büyük bir öngörü olacaktır. 84 milyonluk Türkiye nüfusunun ve de bu piyasaları yöneten bir kurumun isabetli kararlar alması için çok değerli veriler olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar