UFK Yönetim Kurulu Üyesi Arslantürk, “Yapay zeka teknolojisi ile asgari sapmalı rekolte tespit edilebilir”

En önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındıkta, rekolte tespitlerinde kullanılan geleneksel yöntemlerin yerine yapay zeka teknolojisinin kullanılması ile daha sağlıklı verilerin, asgari sapmalı sonuçlar sağlanabileceği bildirildi.

info@karadenizekonomi.com / 11.07.2023

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Arslantürk, “Yapay zeka teknolojisi ile asgari sapmalı rekolte tespit edilebilir”

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, geçmişten beri kullanılan ve halen de devam ettirilen geleneksel tespit ve tahmin sisteminin de ilk başlarda artı-eksi yüzde 10 olan yanılma payının, son yıllarda yüzde 5’e kadar düştüğüne dikkat çekerek,  miktar bazında yekün teşkil eden bu farkın piyasadaki fiyat hareketlerini etkileyebilecek düzeyde olduğunu vurguladı.

2023 ürünü rekolte tespit çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu şu günlerde konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan fındık sanayici ve ihracatçısı da olan Arslantürk, bu konuda teknolojiden yararlanılmaya da başlanıldığına dikkat çekerek şu görüşleri savundu:

Tarımsal üretimde rekolte tahminleri  çok önemlidir. Tahmin sapması artı eksi yüzde 10 olması normal karşılanırken bugün gelinen noktada bu oran maksimum yüzde 5’e kadar düştü. Bu oran bile önemli bir miktara tekabül ediyor.  Artık hedef yüzde 99 oranında doğruluğa yakın sonuç çıkarmak olmalı. Bu da yapılabilir. Yolu da 4.0 tarım olarak tarif edilen  teknolojiyi kullanmaktan geçiyor.

Yapay zeka teknolojisini kullanarak anlık iklim verilerini, rüzgar, yağmur, topraktan alınan verileri toplayıp, geçmişteki tespitlerle karşılaştırarak, sayımın sonuçlarını birleştirerek hatayı en aza indirmek mümkün olabiliyor. Dünya da artık bu sistemi kullanıyor.

Bu konudaki gelişmeler daha da ileri safhaya taşındı. Önümüzdeki 2-3 sezonluk tahminler de ortaya koyulabiliyor. Karbon ayak izini oluşturan bu program aynı zamanda üreticiye maddi katkı sağlıyor. Toprak ve su stresi izleyen program, anlık topraktaki pH , azot, fosfor ve potasyum miktarlarını sağlıklı tespit için verebiliyor.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar