4 Ayda Yarım Milyar Dolar İhracat

Doğu Karadeniz Bölgesi, yılın ilk dört ayında yarım milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak, ihracatçılar gelecekteki ihracatlar için endişeli.

info@karadenizekonomi.com / 5.05.2023

4 Ayda Yarım Milyar Dolar İhracat

Genel Sekreterliğimizin sorumluluk alanı içinde bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde, 2023 yılının Ocak-Nisan döneminde 510 milyon 44 bin 95 dolarlık ihracat gerçekleşti ve ihracatta yüzde 10 artış yaşandı. Bölgeden yapılan ihracatın 413 milyon 156 bin 554 doları Trabzon, 60 milyon 643 bin 307 doları Rize, 22 milyon 669 bin 338 doları Artvin ve 13 milyon 574 bin 895 doları Gümüşhane ilinden gerçekleşti. İhracatın geçen yılın aynı dönemine göre Trabzon'da %25, Artvin'de %5 artış yaşanırken, Rize'den %32 düşüş ve Gümüşhane'den %44 düşüş görüldü.

2023 yılının ilk 4 ayında, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler arasında fındık (236 milyon 556 bin 779 dolar), yaş meyve sebze (87 milyon 527 bin 932 dolar), su ürünleri ve hayvancılık mamulleri (54 milyon 223 bin 16 dolar), maden ve metaller (46 milyon 653 bin 381 dolar) ve taşıt araçları ve yan sanayi (12 milyon 377 bin 663 dolar) yer almaktadır. Bölgeden 123 farklı ülkeye ihracat yapıldı ve Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Polonya en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkedir. Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta %89, Polonya'ya yapılan ihracatta %47 ve İtalya'ya yapılan ihracatta %38 artış yaşandı. Ayrıca, Fas, Malezya, KKTC ve Mısır'a yapılan ihracatta önemli bir artış yaşandı ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla Suudi Arabistan, Myanmar (Burma), Paraguay gibi 15 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirildi.



Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, üretim ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek oranlı artışlar yanında uygulanan düşük kur politikası nedeniyle ihracatçının rekabet imkanlarının ortadan kalktığını ve bu olumsuzlukların yurtdışı pazarlardaki enflasyonist baskıların tüketici taleplerine yaptığı kısıtlayıcı etkinin de eklenmesiyle ihracatçının zor bir durumla karşı karşıya kaldığını belirtti. Kalyoncu, geçmişte elde edilen kazanımların kaybedilmemesi ve geleneksel ihracat pazarlarının korunması için ihracatçının uygun finansman imkanlarına ivedilikle erişim sağlaması gerektiğini vurguladı. Maliyet artışlarının döviz kurlarının çok üzerine çıkmasından dolayı maliyet baskısı altında rekabet gücünü kaybeden ihracatçı için en az enflasyon oranında döviz kuru olması gerektiğini belirten Kalyoncu, maliyet ve kur baskısı nedeniyle birçok sektörde ihracat düşüşlerinin yaşandığını belirtti.

Döviz kuru kaynaklı kayıpların telafi edilmesi için alternatif destek enstrümanlarının ihracatçının kayıplarının telafisi için acil bir şekilde sağlanması gerektiğini vurgulayan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, çünkü ihracatçının daha fazla dayanma gücü kalmadığını söyledi ve seçim atmosferinin tamamlanmasının ardından yeni bir ihracatı destekleme modeli ile ihracatçıya moral verilmesini talep etti.

Trabzon'daki bir yatırımcı, şu anda yatırım yapmak için sanayi arazisi bulamadığını ve siyasilerin bu duruma kayıtsız kaldığını söyledi. Organize sanayi bölgelerinde boş yatırım arsası olmamasına rağmen, geçmişte vaat edilen Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi yatırımı için siyasilerin herhangi bir çaba göstermediği ve bu konuda konuşmaktan kaçındığı belirtildi. Kalyoncu, bu durumun Trabzon sanayisinin gelişmesi ve ihracat artışının önündeki büyük bir risk olduğunu ve Trabzonlu sanayicilerin Trabzon'dan ayrılmaya ve işsizliğin hızla artmasına neden olduğunu sözlerine ekledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar