Konut sektöründe satışlarda düşüş: Tüketicinin güvenli liman arayışı devam ediyor

Türkiye'nin konut sektöründe, tüketicilerin yatırım açısından güvenli liman olarak gördüğü alanda Mayıs ayında sert bir düşüş yaşandı.

info@karadenizekonomi.com / 22.05.2023

Konut sektöründe satışlarda düşüş:  Tüketicinin güvenli liman arayışı devam ediyor

Satışlar, 133 bin 58 adetten 85 bin 652'ye geriledi ve kredili satışların payı da yüzde 20'lerin altına indi. Samsun Tüm Emlakçılar Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, düşüşün nedenlerini "seçim sürecinde bekle-gör dönemi, kredi erişiminin neredeyse imkânsız hale gelmesi ve arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki baskısı" olarak açıkladı.

Oral, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘’Emlak piyasasında konut fiyatları artıyor, ancak konut satışlarında bir canlanma gözlenmiyor. Devlet bankaları yüzde 0,69 ve 0,99 faiz oranlarıyla kredi kullandırırken, maksimum 300.000 TL kredi veriyor. Özel bankalar ise 2 milyona kadar kredi imkanı sunuyor, ancak faiz oranları çok yüksek olduğu için vatandaşlar bu bankalara yönelmiyor. Bu durum, piyasada sorunlara yol açıyor. Konut sektöründe ciddi bir duraklama var, ancak bugün gayrimenkul alan her zaman karlıdır. Çünkü geleceği kestiremiyoruz ve eğer enflasyon bu şekilde devam ederse fiyatlar daha da yükselecektir. Samsun'da Atakum ve Kalkancı ilçeleri önemli tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Ancak her bütçeye uygun alımlar gerçekleşiyor. Samsun'da 2 milyon TL'lik daireler olduğu gibi 5 milyon TL'lik ve hatta 20 milyon TL'lik daireler de bulunuyor. Atakum, Samsun'da ayrıcalıklı bir konuma sahip ve tercih edilme oranı oldukça yüksek.’’

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin uzatılmasının ise birçok sorunu beraberinde getirdiğine değinen Oral ‘’Temmuz ayında bu oranın ne olacağı bilinmiyor. Şu dönemde ev sahipleri, kira artışları konusunda katı bir tutum sergiliyor. Ancak yasalar kiracıyı koruyor. Ev sahipleri, kiracıyı çıkarmak amacıyla kira artışı için mahkemeye başvurduğunda, mahkeme kararıyla kiracı evden çıkarılırsa 2 yıl boyunca evi kiraya veremiyorlar. Hatta para cezası ve hapis cezası gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyorlar’’ diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar