Ordu Tarım İl Müdürü üreticiye seslendi; "Panik yapmayın kahverengi kokarcayı yok edeceğiz!"

Fındıkta asrın tehlikesi olarak nitelendirilen kahverengi kokarca böceği tehlikesiyle üç çeşit mücadele yöntemi olduğunu açıklayan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz bazı üreticilerin uçakla mücadele edilmeli önerisininse doğru bir yöntem olmadığını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 28.09.2023

Ordu Tarım İl Müdürü üreticiye seslendi;

"UÇAKLA YAPILACAK OLAN MÜDAHALENİN CİDDİ SIKINTILARI VAR"

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, üreticilerin bir an çnce uçakla ilaçlama önerilerini doğru bulmadığını söyledi,

"Üreticilerimizin bir kısmı tabii büyük bir kısmı. Şu an bir anda hemen bu zararlıyı yok edelim, ortadan kaldıralım. Yani ben de isterim bir anda bu zararlı yok edilsin ve ortadan kalksın. Ve bu sorun ortadan kalkmış olsun. Bunu hepimiz isteriz. Ancak uçakla yapılacak mücadelenin tabii ciddi sıkıntıları da var.
Bu bölge dağınık bir bölge. Yerleşimin olduğu bir bölge. Yani bahçelerimiz çok eğimli, engebeli, dağınık yerleşim var. Her bahçenin başında bir ev olabildiği gibi bir ahır var. Efendim farklı ürünler var. Sadece fındık değil, farklı ürünler işte evin avlusunda dediğimiz kısımda yetiştirilen sebzelerimiz var. Başka ürünlerimiz var. Tabii uçakla mücadele çok mümkün gözükmüyor. Uçakla mücadele yapmaya kalktığımız anda bu sefer diğer doğadaki diğer faydalı canlılara da zarar verme imkanımız olur. O doğal dengeyi bozmuş oluruz ki bu sefer farklı sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden uçakla mücadele şu an mümkün gözükmüyor." diye konuştu.

FINDIKTA ÇÜRÜME HER YIL ARTIYOR!

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, çürümenin birden fazla sebebi olduğunu vurguladı,

"Çürük olayı bu sene evet biraz daha Biraz daha fazla gündemde. Çürük olayını sadece kokarcaya bağlamak doğru değildir. Evet kokarcada fındıkta çürüğe neden oluyor. Ama bir başına sadece kokarcadan kaynaklı değil bu çürükler. Bakın geçtiğimiz Mayıs temmuz arası, özellikle haziran, temmuz arasında çok ciddi yağışlar oldu. O dönem sürekli yağışlı geçti. Bu dönemde üreticimiz ilacını aldığı halde bahçesini uygulayamadı. Fındık kurduna ilaç atacaktı, uygulayamadı. Kokarcaya ilaç atacaktı, uygulayamadı. Hatta çürükte külleme hastalığı da etkilidir. Külleme hastalığı görülen yerlerde külleme için ilacını aldığı ancak bahçeye uygulayamadı. Dolayısıyla bunlar ne oldu? Fındık kurdu da çürüğe neden oluyor. Külleme hastalığı da çürüğe neden oluyor. Yeşil kokarca da çürük neden oluyor. Kahverenk kokarcada çürüğe neden oluyor. İşte bu ilaçlamanın düzenli yapılamamış olması aşırı yağıştan dolayı. Bu çürük olayının da bu sene daha fazla görülmesine neden oldu. Hemen akabinde de hiç görmediğimiz bir şey oldu. Ağustos ayında aşırı sıcak ve kurak gitti. Ve adeta bu sene üreticimiz fındığını sahil ilçelerdeki üreticilerimiz fındığını üzerine aç kapa yapmadan kurutmuş oldu harmanda. Belki de ilk defa uzun yıllar sonra ilk defa oldu bu.Tabii bu böcek için o dönemlerin yağışlı gitmesi, ilaçların kullanılamamış olması, artı devamında ağustos ayının kurak gitmiş olması böceğin pik yapması için bu çoğalması için önemli uygun bir ortam oluşturdu. Uygun şartlar oluşturdu. Bu nedenle de böcekler arttı." dedi.

ÜRETİCİYE PANİK YAPMAYIN ÇAĞRISI"

İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz, verilen topyekun mücadele sonucunda fındık zararlısı kokarca böceğinin bahçelerden temizleneceğinin altını çizdi,

"Biz bununla mücadele edeceğiz. Her türlü mücadele edilecek. Üreticilerimiz rahat olsun. Ancak burada herkes üzerine düşeni yapacak. Üreticimiz de üzerine düşeni yapacak. Bu saydığımız yöntemleri uygulayacak. Tarım teşkilatlarımızla vatandaşlarımızı bilinçlendirme, sahada gerekli çalışmalar yapma noktasında üzerimize düşeni her türlü yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz. Sektörde yer alan fındık sektöründe yer alan tüm paydaşlarımız üniversitelerimiz, borsamız, ziraat odalarımız ki şu an ziraat odalarımızla yoğun bir Eğitim çalışmaları zaten gerçekleştiriyoruz. Bu konuda bilinçlendirmeye yönelik. Bu sektörde yer alan tüm paydaşlar omuz omuza vermek suretiyle el ele vereceğiz. Bu zararlının üstesinden geleceğiz. Önemli bir zararla mücadele edilmediği takdirde ciddi kayıplara neden olabilir. Ama biz sakin kalacağız, mücadele için gerekli tüm unsurları devreye sokacağız. Ve bu zararlıyla mücadele etmek suretiyle, fındık bahçelerimizde önemli zararlara neden olan bu zararlının zararını inşallah bertaraf etmiş olacağız ortadan kaldırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar