DASK’ta yeni dönem, azami teminat tutarı yükseltiliyor

6 ay önce iki katına çıkarılan zorunlu deprem sigortasında azami teminat tutarı yükseltiliyor. DASK, en yüksek teminatın 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkarılması için çalışmalar başlattı.

info@karadenizekonomi.com / 5.06.2023

DASK’ta yeni dönem, azami teminat tutarı yükseltiliyor

Teminat tutarıyla birlikte primler de artacak fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı ile aradaki farkı 1 sene boyunca devletin üstlenmesi için de bir planlama yapılıyor.

6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından başlatılan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hasar tazminat ödemelerinde 11 ilde, 519 bine yakın hasar dosyası açılmıştı. 30 Nisan itibarıyla tüm ödemeler tamamlandı ve bugüne kadar 23.5 milyar TL hasar ödemesi yapıldı.

Ancak vatandaşlar DASK’ın ödediği hasar tazminatlarının düşüklüğünde şikâyetçiydi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve DASK’ın 6 ay önce iki katına çıkardığı zorunlu deprem sigortası için azami teminat tutarlarında yeni bir düzenlemeye gidildi.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) konusunda yapılan değişikliklerle ilgili olarak iki konuda önemli değişiklikler yapılacak.

 

PRİM FARKI KARŞILANACAK

Tiryaki Sigorta İşletme Sahibi Cantürk Tiryaki, yapılan düzenlemeye ilişkin olarak, “DASK'ın teminatına konu birim metrekare bedeli şu anda 3.016 lira olarak belirlenmiş durumda. Bu duruma göre, 100 metrekarelik bir konut için DASK tarafından sağlanan teminat tutan ortalama 301.600 lira oluyor. DASK'ın en yüksek teminat tutan ise 640.000 lira. Ancak yeni uygulama ile teminat tutarları iki katına çıkarılacak. Birim metrekare bedeli 6.032 lira olacak. Bu şekilde 100 metrekarelik bir konut için DASK'tan alınacak teminat tutarı 603.200 liraya çıkacak ve DASK'in en yüksek teminat tutarı da 1.280.000 liraya ulaşacak. Bu değişiklikle birlikte DASK'in sağladığı teminatlar güncel şartlara uygun hale gelecek” dedi.

Tiryaki, şu ifadelere yer verdi: “İkinci değişiklik ise teminatların iki katına çıkmasıyla birlikte vatandaşın ödeyeceği prim miktarının artacak olması. Şu an 100 metrekarelik bir konut için ödenen ortalama prim miktarı 708 lira. Yani 708 lira karşılığında DASK'tan 301.600 lira teminat alınabiliyor. Ancak teminatlar iki katına çıkacak ve bundan dolayı 1.416 lira prim ödeyerek 603.200 lira teminat alınabilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte bu prim farkı, bir yıl boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bir yılın sonunda ise vatandaş primin tamamını kendi ödemeye başlayacak.

 

Yaren Kaya  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar