İlaç yokluğu ‘ilaç krizine’ dönüşüyor

Giresun Eczacılar Odası Başkanı Çağrı Unat, özellikle çocuk hastaların tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotiklerin, ateş düşürücülerin ve ağrı kesicilerin temininde büyük sorun yaşandığını belirterek, "İlaç yokluğu artık ilaç krizine dönüşüyor" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 12.12.2022

İlaç yokluğu ‘ilaç krizine’ dönüşüyor

Giresun Eczacılar Odası Başkanı Çağrı Unat, birçok farklı üründe ilaç bulunmadığını ifade ederek, "Özellikle çocuk hastaların tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotikler, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde büyük sorun var. Hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, mevsimsel soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler, analjezik ampuller, kulak damlaları, göz damlaları, burun spreyleri, doğum kontrol hap ve iğneleri, kortizonlar ve egzama ilaçlarına erişimde de sıkıntı büyük. Şimdilik ulaşılabilen ilaçlar da yeterli değil. Eczane stokları tükendi. Kronik hastalar dahi ilaç bulamıyor. Eczacılar günün üç-dört saatini depolardan, değer meslektaşlarından ilaç aramakla geçiriyor. Yüzlerce kalemde ilaca ulaşılamıyor. Enfeksiyonların artmasının da etkisiyle, özellikle nöbetlerde ciddi sıkıntılar, gerginlikler çıkıyor" diye konuştu.

HER EVDE 1 KİŞİ GRİP

Hastaların ilaçlara ulaşamaması ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını belirten Unat, "Özellikle akut grup dediğimiz, acilde kullanılan ve çocuklara yönelik olan şurup formundaki ilaçları depolarda bulamıyoruz. Üreticilerden gelmediğini bildiriyorlar. Üreticiden gelmediği için depoya gelmiyor, depodan da bize gelemediği için ilaçları vatandaşlarla buluşturamıyoruz. Bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda mevsim geçişlerinden kaynaklı salgın halinde bir grip mevcut. Hemen hemen her evde 1 kişi grip diyebilirim. Bundan dolayı bu ilaçlara talep de fazla. Özellikle şişeli ilaçları bulamıyoruz" ifadelerine yer verdi.

LÜTFEN ECZACILARA GÜVENİN

Unat, ilaçlara erişimin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bunun da döviz kurlarıyla ilgili bir sorunu işaret ettiğini vurgulayarak, "Sorunun temelinde; içinde bulunduğumuz ekonomik durum ve dünyadaki birçok dengenin değişmesi olabilir. Ayrıca, ilaç kuru ile Euro kuru arasındaki fark da etkili olabilir. Şu dönemde, reçetelerde yazan ilaçlara ulaşamadığımız için biz eczacılar olarak muadil ilaçları hastalarımıza veriyoruz. Bu konuda hastalarımız eczacılarına lütfen güvensinler. Eczacıların telkin ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelerini rica ediyoruz. İlaca erişim konusunda elimizden geldiğince çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar