Tekstil Sektöründe İşten Çıkarmalar Hız Kesmiyor: İşverenler ve İşçiler Endişeli

Döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar ve artan maliyetler, Türkiye'nin tekstil sektörünü zorlu bir sınavın içine sürükledi. Birçok tekstil fabrikası işten çıkarmalarla karşı karşıya kalırken, sendikalar ise yaklaşık 1 buçuk milyon işçinin istihdamının tehlikede olduğunu vurguluyor.

info@karadenizekonomi.com / 25.09.2023

Tekstil Sektöründe İşten Çıkarmalar Hız Kesmiyor: İşverenler ve İşçiler Endişeli

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin hazır giyim ihracatı yılın ilk 7 ayında yüzde 7 oranında azaldı. Ayrıca, sektördeki kapasite kullanım oranı Haziran 2023'te yüzde 70,8'e kadar geriledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ise 582 işletme kapandı ve 153 bin kişi işten çıkarıldı.

Akyılmaz Tekstil'in İşletme Sahibi Zafer Yılmaz, sektördeki bu olumsuz gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: "Sektördeki artışlar bir kere yakıt, mazot fiyatlarının yükselmesi korkunç derecede bizi etkiliyor. Enerji maliyetlerinin yüksek olması da çok etkiliyor. Euro/Dolar kuru seviyesinin yükselmesi de büyük bir etken. Piyasadaki ekonomik sıkıntıların vatandaşa yansıması, alışverişlerin azalması da tekstil sektörünü olumsuz etkiliyor."

Yılmaz ayrıca ülke ekonomisinin kötüye gitmesinin vatandaşlara yansıdığını ve bu durumun alışverişlerin azalmasına yol açtığını belirtti. Bu da otomatik olarak siparişlerin azalmasına ve üretimin düşmesine neden oluyor. Yılmaz, bu olumsuz gelişmelerin sonucunda birçok firma ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını ve yerel firmaların da ülkelerden çekildiğini dile getirdi.

Tekstil sektörünün Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Başka bir fabrika yok ki ülkede. Başka bir şey kalmadı ki ülkede. Maalesef bunun neticesinde de kapıları kapanan firmalardan çıkan personelin hiçbiri yeni bir iş bulamıyor. İş bulabilenlerin çok kaliteli ya da eğitim düzeyinin çok yüksek olması gerekiyor. Diğerleri boşta kalıyor" dedi.

Devlet desteklerinin de çekildiğini ifade eden Yılmaz, bu nedenle firmaların büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Şu anda kar edebilen bir firmanın olmadığını belirten Yılmaz, sadece çarkı döndürmeye çalıştıklarını ve günü kurtarmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Asel Gürsoy

Karadeniz Ekonomi

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar