TÜİK, tutar yerine endeks açıklayacak

Enflasyonda madde sepetini açıklamayı sonlandıran TÜİK, mal fiyatlarını tutar bazında açıklamak yerine, mevcut tüketim gruplarını daha da genişleten sınıflamaya geçeceğini ancak tutar yerine endeks açıklayacağını duyurdu.

info@karadenizekonomi.com / 23.06.2022

TÜİK, tutar yerine endeks açıklayacak

TÜİK yaptığı yazılı bir açıklama ile TÜFE hesabı çerçevesinde derlenen mal fiyatlarının yayımını durdurmasının nedenlerini açıkladı.

Dünya gazetesinin haberine göre; tutarların çeşitli mal gruplarında o ay içinde birkaç kez derlenen fiyatların tüketim vb. çeşitli kriterlere göre ortalamasının alındığını hatırlatarak, kamuoyunda ilgili ayın son fiyatıyla karşılaştırılmasıyla yanlış değerlendirmeler olduğunu ileri sürdü.

TÜİK bu nedenle mal fiyatlarını tutar bazında açıklamak yerine, mevcut tüketim gruplarını daha da genişleten sınıflamaya geçeceğini ancak tutar yerine endeks açıklayacağını duyurdu. Endeks, elde edilen verilerin baz yılı 100 kabul edilerek artış oranında endeksin ilerletilmesi anlamına geliyor. Bu yolla her türlü değişim, çeşitli dönemlere göre hesaplanabildiği gibi, ham veri olan tutarlar da işlenebilir verilere dönüşmüş oluyor. Ayrıca endek haline getirmekle, tutarlar vb. ham rakamlar, ağırlıklandırma, ortalama alma vb. işlemlerle daha karşılaştırılabilir hale geliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar