Bioak: Dünyada endüstriyel brülör üretiminde üç firmadan biriyiz

“Üretirken de tüketirken de çevreciyiz” mottosuyla yola çıkan yeni nesil ısınma sektörünün ilk ve öncü kuruluşlarından olan Bioak Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Karaibrahimoğlu, sektördeki gelişimleri ve yatırımları hakkında bilgi verdi.

info@karadenizekonomi.com / 9.02.2021

Bioak: Dünyada endüstriyel brülör üretiminde üç firmadan biriyiz

Giresun’da 2015 yılında faaliyete geçen firma, Türkiye’nin ilk entegre pelet üreticisi konumunda. Yılda 30 bin ton kapasiteye sahip olan Bioak, Çaykur ile yeni bir sözleşme imzaladı. Detayları aktaran Karaibrahimoğlu, “Yaş çayın işlenmesinde yaklaşık yüzde 15 oranında bir atık meydana geliyor. Çay atıklarını bahçelerde kullanmamız mümkün değil. Çünkü çevre sağlığı açısından bir şekilde imha edilmesi gerekiyor. Biz de Çaykur ile sözleşmeli olarak fabrikanın içinde pelet tesisi kurarak orada atıklardan pelet ürettik. Böylelikle sisteme enerji verdik. Şu anda yine çalışmalarımız sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Kamu sektörü kesinlikle tasarrufa gitmeli

Türkiye’de pelet tüketiminin çok düşük olduğunu ve satış potansiyeli konusunda kamuda ya da konutlarda şu anda istenilen sonuçlara ulaşılmadığını belirten Karaibrahimoğlu, “Ülkemizde yaptığımız çalışmalar sonucunda yılda 150 bin ton kapasitesine ulaştığını gözlemledik.” dedikten sonra, sözlerine şöyle devam etti: “Henüz bilinirliği çok yeni ancak ülkemiz pelet üretiminin önünü açtığında çevreci bir yakıta kavuşmuş olacağız. Böylelikle ithalatın önünü de kesmiş oluruz. Isınma enerjisi bir enerji kaynağı olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı. Dünyada bu şekilde değil, enerji bakanlıkları tarafından yürütülüyor. Yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllarda ısınmanın da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlanacağını ilettiler. Tabi bu gerçekleştiğinde daha hızlı bir büyüme katedeceğiz. Bizler de bireysel olarak ilgili bakanlıklarla görüşmelerimizi yapıyoruz. En önemli konulardan bir tanesi, biz ithalatla enerjimizi satın alıyor olmamız. Ülkemizde ısınma çok ciddi bir gider. İthalatı önleyen her üretim için tüm ihracatçıların aynı şekilde desteklenmesini istiyorum. Ürettiğimiz her kilogram başına ithalatta tarafında ödediğimiz bir bedeli var. Kamuda hala fuel oil motorin kullanılıyor. Oldukça pahalı ve kamu sektörünün kesinlikle tasarrufa gitmesi gerekiyor.”

Uygulama kısmı yavaş ilerliyor

Ürünleri kabul ettirmekte zorlandıklarından da bahseden Karaibrahimoğlu, “Örnek vermek gerekirse, bir bakanlığa ürünü anlattığımız zaman çok beğeniyor, biz de hemen birer tane demo kurulum gönderiyoruz. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılında yerli malının kullanımı ile ilgili yayımladığı bir genelge var. Aynı şekilde 2018 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nun biokütlenin kullanılması ile ilgili Ulusal Enerji Verimliliği Eylem planında yer alan bir başlık var. Böyle tebliğler yayımlanıyor ancak uygulama kısmı yavaş ilerliyor.” dedi.

Yeni yatırım için OSB’den talep

3 yıl önce başlattıkları BURNERPOWER markası adı altında bir yatırımları olduğunu ve tarımsal ve ormansal atıkların daha iyi yakılabilmesi için bir proje başlattıklarını kaydeden Karaibrahimoğlu, “Giresun Üniversitesi ile işbirliği içerisindeyiz. Oradaki mühendis hocalarımız ile bir proje çıkardık. Dünyada endüstriyel brülör üretiminde üç firmadan biriyiz. Bu cihazı mevcut fabrikamızın bünyesinde yapıyoruz. Ayrıca OSB’den yer talebimiz oldu. Eğer gerçekleşirse yeni bir yatırım yapmak istiyoruz. Sektör ülkemizde çok yeni ancak buna rağmen çok hızlı büyüyoruz. Konu enerji olunca biz her noktada çok iyiyiz. Güney Amerika’dan brülörlerle ilgili ciddi bir talep var.” dedi.

PELET NEDİR?

Pelet yakıtı; her türlü tarımsal artık, odun, endüstriyel odun artığı ve ormansal artıkların işlenmek suretiyle yoğunluğu arttırılarak enerji elde etmek maksadıyla kullanılan küçük parçacıklara denir. Silindirik bir forma sahip olan biyokütle pelet (pellet) yakıtları, genellikle 6-10 mm çapında 20-30 mm uzunluğunda olan küçük parçalar halindedir.

BİOAK PELET KULLANIM ALANLARI:

  • Konutlar
  • İşyerleri
  • Sanayi Isınma
  • Sanayi İmalatı Isıtma
  • Elektrik Üretimi

BİOAK PELET NASIL KULLANILIR?

Mevcut kalorifer kazanlarına takılacak stoker sistemi ile kullanımı çok kolaydır. Pelet sobaları ile konutlarda rahatlıkla kullanılabilir. Genel olarak yakılabildiği yerler; fındık sobaları, fındık kabuğu kullanılan fırınların sistemleri, pelet sobaları, pelet kazanlarıdır. Doğalgaz kadar kontrollü yakılabilir.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar