“Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ satılmayacak”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye Petrolleri (TP) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) satılacağına dair yapılan iddialarla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 16.10.2021

“Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ satılmayacak”

yaptığı açıklamada, dünyadaki enerji darboğazı referans gösterildiğini ifade eden Bakan Dönmez ,Türkiye’de enerjiyle iligli sorun yaşanıyor algısı yaratılmaya çalışıldığını dile getirdi. Bakan Dönmez, “TP ve BOTAŞ’ın satılacağına dair yapılan açıklamalar mesnetsiz ve tamamiyle gerçek dışıdır. Ne TP’nin ne de BOTAŞ’ın satılması kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir gündem hiçbir zaman olmadı. Hem TP hem de BOTAŞ bugün Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynuyor” dedi.

“DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞİ EN UCUZ KULLANAN ÜLKELER ARASINDAYIZ”
BOTAŞ’la ilgili bin 300 doların üzerinde doğal gaz aldığı iddiasına ise Dönmez, “BOTAŞ gazın önemli bir kısımını uzun dönemli sözleşmelerle temin ediyor. Söz konusu doğal gaz fiyatları uluslararası piyasadaki mevcut göstergelerle uyumlu olup, zikredilen fiyat seviyesinin altında.  ‘Türkiye gazı pahalıya alıyor’ iddiası da yine hiçbir gerçek veriye dayanmıyor. Uzun dönemli alım satım sözleşmelerinin fiyat mekanizmaları başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası piyasa fiyatlarına bağlı olarak güncelleniyor. Hatta Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye, doğal gaz ve elektriği en ucuz kullanan ülkeler arasında” açıklamasında bulundu.

“BOTAŞ BÖLGEMİZİN SAYILI ŞİRKETLERİNDEN BİRİ”
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi iki dev projenin mimarları arasında BOTAŞ’ın yer aldığını söyleyen Dönmez, “Türkiye adına projeleri büyük bir başarıyla ve üst düzey bir eforla yürüten BOTAŞ, bugün uluslararası boru hatları projelerinde elde ettiği bilgi ve tecrübeyle bölgemizin sayılı şirketlerinden biri haline geldi. BOTAŞ sadece uluslararası projelerle değil, aynı zamanda yurt içinde doğal gazın yaygınlaştırılması için de dağıtım şirketleriyle birlikte önemli bir mesai harcıyor. Bugün, doğal gazı 81 il ve 604 yerleşim yerinde milletimizin hizmetine sunduk. Bunun yanı sıra doğal gaz depolama, FSRU ve LNG projeleriyle de BOTAŞ Türkiye’nin kısa dönemli arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir oyuncu” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE SEVK EDİLEN GAZ ARTACAK”
Türkiye’nin ilave doğal gaz arzının sağlanması noktasında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Dönmez, “Kış yaklaşırken artması muhtemel doğal gaz talebinin karşılanması için sürdürülen görüşmeler olumlu ilerliyor. Nitekim gaz tedarik ettiğimiz ülkelerin yöneticileri de  Türkiye’ye sevk edilen gazın artacağını beyan etti. Bu kapsamda, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz ticaret anlaşması yapıldı.Türkiye, başarılı bir enerji diplomasisi yürüterek dünyanın ciddi bir arz kriziyle karşılaştığı bu dönemi sıkıntısız bir şekilde atlatacak.Türkiye petrollerinin Azerbaycan’da hisselerini artırması, Rusya’da tarihinde ilk defa saha satın alması, Irak’ta faaliyetlerini genişletmesi gibi uluslararası projeler son yıllarda hayata geçti”sözlerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar