Yusufeli Barajı bütçeye 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacak

275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin en yüksek ve dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacak.

info@karadenizekonomi.com / 11.08.2020

Yusufeli Barajı bütçeye 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacak

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl’dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam ediyor. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacak. Proje sayesinde yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması sağlanacak.

Yusufeli Barajı ile 3 milyon 400 bin metreküp beton dökülerek gövde betonunda yüzde 85 gerçekleşme sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘’Barajımız 225 metre yüksekliğe ulaşmış olup son 50 metre kalmıştır. Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatında günlük maksimum 7.850 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşılırken, bu miktar 1.000 mikser betona eşdeğer olup; bu miktar beton ile 200 adet konut yapılabilir. Yusufeli Barajının 275 m gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir. Bununla birlikte Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile her biri 120 m² 5 katlı 10.000 konut yapılabilir. Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacak’’ diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar