Un şampiyonundan ABD'de çöreğe yatırım! Rudi's'e ortak oldu

Son 9 yıldır un şampiyonu olan Türkiye, bu alanda da katma değerli işlere yöneliyor. Söke Un, ABD'li glutensiz ekmek ve çörek markası Rudi's'e yatırım yaparken Samsun'a da kurabiye tesisi kuracak.

info@karadenizekonomi.com / 18.10.2023

Un şampiyonundan ABD'de çöreğe yatırım! Rudi's'e ortak oldu

Ulusoy Un tarafından satın alınarak halka açılan Söke Un, halka arzdan gelen kaynağın bir kısmı ile ABD'ye açıldı. Şirket ABD'nin önde gelen unlu mamuller üreticisi Rudi's'in yüzde 12.65'ini satın almak üzere anlaşmaya vardı. 1976 yılında ABD'nin Colorado eyaletinde kurulan şirket ABD'nin önde gelen gıda sertifikalarına sahip, organik simit, glutensiz ekmek, tortilla ve çörek üretiyor. Söke'de basın toplantısı düzenleyen Söke Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy satın aldıkları şirketin marka bilinirliğinin yüzde 43 olduğunu söyledi.

SAMSUN'A KURABİYE TESİSİ

Geçtiğimiz mart ayında 'yenilebilir oyun hamuru' üreten Gen Oyuncak'ın yüzde 60'ını satın aldıklarını da anlatan Ulusoy, buğday unundan oyun hamurunun üretildiği 2 bin metrekarelik tesis kuracaklarını söyledi. "2024'ün ilk yarısında 'Söke Kurabiye' ile unlu mamuller sektörüne adım atarak un sektöründeki liderliğimizi unlu mamuller sektörüne de taşımak istiyoruz" diyen Ulusoy'un verdiği bilgiye göre kurabiye fabrikası Samsun'daki Ulusoy Un teösislerine komşu arazide kurulacak. 7 bin metrekare alanda kurulacak tesiste 30 çeşit kurabiye üretilecek.

Söke Un'un 68.7 milyar TL'lik toplam talep tutarı ile Borsa İstanbul tarihinde bir halka arza gelen en yüksek tutara ulaştığına dikkat çeken Ulusoy "2023'ün ilk yarısında yüzde 101 artışla 1 milyar 911 milyon TL satış hasılatı gerçekleştirdik" dedi. ABD'deki yatırımın dışında yenilenebilir enerjiye de yatırım yapacaklarını anlatan ulusoy "Konya-Ilgın'a 11.000kW' lik güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Böylece Söke'nin yıllık 16 milyon kWh'lik enerji ihtiyacını karşılayacağız" dedi.

EKMEK DOLMASI İÇİN COĞRAFİ İŞARET ALACAKLAR

60 yılı geride bırakan Söke Un, Sökeli Kadın Kooperatifi ile birlikte fodula (ekmek dolması) projesini başlatıyor. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında amaç yöresel ekmek dolmasının bilinirliğini artırmak, sonraki nesillere tanıtmak. Ürün tescili alınan ve coğrafi işaretleme çalışmaları devam eden fodulanın ileri vadede dondurulmuş ürün olarak piyasaya satışa sunulması da planlanıyor. Proje kapsamında Dr. Eren Günhan Ulusoy, kooperatif üyeleri ve yerel yöneticilerle biraraya geldi.

TÜRKİYE UNDA 10'UNCU KEZ ŞAMPİYON OLUYOR

Aynı zamanda Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı da olan Dr. Eren Günhan Ulusoy, dünyadaki ve Türkiye'deki buğday üretimiyle ilgili de bilgiler paylaştı. "Türkiye'de buğday üretimi 2022/23 döneminde bir önceki döneme göre 2 milyon ton artış göstererek 21 milyon tona ulaşırken, tüketim ise 2019/20 dönemi itibarıyla aynı yani 23 milyon ton olarak devam etmektedir" diyen Ulusoy, Türkiye'nin 9 yıldır un ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çekti. Ulusoy, "Türkiye, 2022 yılını 3 milyon 40 bin ton un ihracatıyla kapattı ve 2023 yılını 3 milyon 600 bin ton ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Bu da 1 milyar 500 milyon dolarlık bir ihracat başarısı demek" açıklamasında bulundu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar