Kriz sonrası en hızlı çıkışı gastronomi sektörü yakalayacak

Yazı İşleri Müdürümüz Asel Gürsoy’un instagram canlı yayın konuğu olan Ordu Aşçılar Derneği Başkanı Rıfat Pir coronavirüsü salgını sona erdiğinde en hızlı çıkış yapacak sektörün gastronomi olduğunu belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 16.04.2020

Kriz sonrası en hızlı çıkışı gastronomi sektörü yakalayacak

Türkiye Aşçılar Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Ordu Aşçılar Derneği Başkanı Rıfat Pir İnstagram hesabımızdan yaptığımız canlı yayında yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un sorularını yanıtladı. Coronavirüsü salgını sona erdiğinde en hızlı çıkış yapacak sektörün Gastronomi olduğunu belirten Pir şunları söyledi; Son yıllarda dünya genelinde gastronomi turizmi çok yaygın bir faaliyet alanı olmaya başladı. İnsanlar artık gastronomiyi bir seyahat sebebi olarak görmeye başladı. Pandemi sona erdiğinde sektörün çok kötü günler yaşayacağı yönünde bir izlenim var. Ancak ben buna katılmıyorum. İnsanlar evlerinde çok fazla vakit geçirdi hem sıkılmaya başladılar hem de psikolojik olarak yıprandılar. Bir an önce kendilerini sokağa bırakmak istiyorlar. Sektör eğer bunu değerlendirip salgın sonrasına kendini yeni menüler farklı lezzetler ve sunumlarla hazırlarsa eğer büyük bir sıçrama yaşayacaktır.Tüketici alışkanlıklarındaki değişimin tekrar eskiye döneceğini de belirten Pir, “Salgından dolayı beslenme alışkanlıklarında değişimler meydana geldi. Hazır gıdalara normalden fazla talep var ancak süreç sona erdiğinde eski alışkanlıklar tekrar yavaş yavaş rayına oturmaya başlayacak “ dedi.

Ordu’nun ilk ve tek mutfak akademisi

Ordu’nun son 15 yılda gastronomi anlamında büyük bir ivme katettiğini de sözlerine ekleyen Pir özellikle son zamanlarda yapılan turizm tanıtımlarında bunun etkisinin çok olduğunu ekledi. Aynı zamanda Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Öğretim Görevlisi olan Pir, salgın sona erdikten sonra Türkiye’de sayılı Ordu’da ilk ve tek olarak Milli eğitim Bakanlığı onaylı Mutfak Akademisi Eğitimi verecek. Pir, “Sektörde çalışan çok değerli arkadaşlarımızdan 9 kişilik bir ekip oluşturduk.  Şef arkadaşlarımızın yanı sıra diyetisyen programı ve kitle iletişim derslerimiz de olacak.  Hem teoriğin hem pratiğin aynı anda yapıldığı bir mekan oluşturduk. Herkes kendi projeksiyon cihazlarından dersi izlerken aynı zamanda kendine ait çalışma alnında teoriği pratiğe dökebilecek. Eğitim süremiz 4+4 yani 4 ay okulda 4 ay stajda olacak şekilde olacak. Sonrasında uzun dönem ileri seviye aşçılık eğitimimizde olacak buna katılım için en az 5 yıl sektör tecrübesi olması ve bunu kanıtlaması gerekiyor. “ dedi. Uzun dönem eğitimlere katılamayacak olanlar için de projeler olduğunu aktaran Pir şöyle devam etti; “Günübirlik workshoplarımız da olacak ayrıca hobi amaçlı katılım göstermek isteyen arkadaşlarımız için 3 ay süreli haftanın 2 günü katılımın olduğu programlar hazırladık. Ordu’ya çok değer katacağını düşündüğüm bir proje.” 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar