Broker İyigün yanıtladı: Karadeniz’de değeri en çok artan semtler hangileri?

Pandemi etkisinin ardından ekonomik düzlemde yaşanan sorunlar birçok sektör gibi inşaatı da derinden etkiledi.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2022

Broker İyigün yanıtladı: Karadeniz’de değeri en çok artan semtler hangileri?

Yaşanan finansmana erişim sorunu ile birlikte döviz kurlarındaki artış ve enflasyon baskını maliyetlere direkt olarak yansıyınca gayrimenkul sektöründe de ciddi değişimler yaşanmaya devam ediyor.

Sektörün Ordu’daki öncü kuruluşlarından Emor Gayrimenkul’ün Kurucusu Broker Selman İyigün, piyasada yaşanan sorunların her kesimi yakından ilgilendirdiğini dile getiriyor. 10 yıla yakın yurt dışı deneyimimden sonra 2013 yılında Bursa’da gayrimenkul sektörüne adım atıp ardından İstanbul’da sektör tecrübesine devam eden İyigün, 2017 yılında memleketi Ordu’ya dönüp gayrimenkul şirketini kuruyor.

PANDEMİ, TÜM DÜNYAYI SARSTI

Covid-19 pandemisinin tüm dünyada dengeleri altüst ettiğini vurgulayan İyigün, “Pandemi ile birlikte hammadde tedarik sıkıntısı ve eve kapanmalar ile üretimin neredeyse tamamen durması, beraberinde dünya genelinde enflasyon yarattı. Ülke olarak enflasyonu biz çok daha fazla hissettik ve hissetmeye devam ediyoruz. Konut fiyatlarında yaşanan artış da tüm bu etkenlerin sonucu olarak karşımıza çıktı” diyor.

BÜYÜK ARTIŞ YAŞANDI

Gayrimenkul sektöründeki fiyat artışlarının bu dönemde çok fazla ses getirmesini, telaffuz edilen rakamların büyük olmasına bağlayan İyigün, bölgedeki bazı ilçe ve semtlerden örnekler veriyor: “Samsun Atakum’da 2020 yılının son çeyreğinde 6.000 TL civarında seyreden konut m2 fiyatları bugün 11.000-12.000 TL. Aynı şekilde Trabzon Ortahisar’da 2020 yılında 2.200 TL’lerde seyreden konut m2 fiyatları bugün 7.000 TL’yi geçti. Ordu Altınordu’da 3000 TL’lerde konut m2 fiyatları için bugün belirlenen fiyat 12.500 TL. Altınordu’nun iki seneden beri imara kapalı olması, diğer illere göre satış ve kira rakamlarının daha fazla artmasına sebep oldu. Giresun merkezde de 2020 yılında ortalama 2400 TL’ olan konut m2 satış fiyatları bugün neredeyse 10.000 TL’yi geçti. Satış fiyatlarının bu kadar yüksek seyretmesi haliyle kira fiyatlarını da hareketlendirdi. 2020 yılında 10 lira olan kira m2 fiyatları bugün 40 TL bandında” ifadelerine yer veriyor.

GEÇİŞ SÜRECİNDEYİZ

Önümüzdeki döneme dair değerlendirmelerde bulunan İyigün, şu ifadelere yer veriyor: “Yatırımcı, iktisadi düşündüğü için inşaat firmalarının yaptığı mantıklı kampanyalar satışlarını daha hızlı sonuçlandırmalarına yardımcı olur. Önümüzdeki dönemde inşaat sektörü ile alakalı bir görüş sunmak iddialı olur kendi adıma, tamamen ekonomi ile alakalı bir durum; kamu bankaları kredi kısıtlamalarını kaldırırsa, maliyetler ve döviz geri gelirse sektör de rahatlar. Netice itibari ile son 20 yılda büyük projeler hayata geçirmiş bir ülkeyiz. Hemen hemen hepsi inşaat ile alakalı projeler. O sebeple ülke olarak bir geçiş sürecindeyiz. Bu sancılı sürecin hızlı bir şekilde geçmesini ve güzel işler yapıp güzel başarılara imza atmayı ülkem adına temenni ediyorum.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar