Kentsel dönüşümde kira desteği artıyor

Çevre Bakanı Murat Kurum, “2035’e kadar kentsel dönüşüme girmemiş bina bırakmayacağız” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 18.08.2022

Kentsel dönüşümde kira desteği artıyor

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Esenler’de basın ile bir araya geldi. 19 Ağustos’ta Esenler’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla sahiplerine teslim edilecek 2 bin 30 konut hakkında bilgi veren Kurum, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Eylül ayında yeni bir konut kampanyası başlatacaklarını belirten Kurum, “Bu kampanya ile konut ve kira bedellerinin daha da düşeceğine inanıyoruz” dedi. Kurum, kentsel dönüşümde verilen kira desteğinin ise bin 150 TL’den bin 500 TL’ye çıkarılacağını kaydetti. Kurum, firmalara da verilen 400 bin TL’lik desteğin 600 bin TL’y yükseltildiğini ve belediyelere de yüzde 50’ye kadar faiz desteği verileceğini ifade etti.

     Esenler’de tamamlanan 2 bin 30 konut hakkında bilgi veren Kurum, “Esenler’de yaptığımız 60 bin konut projemizi gerçekleştirdiğimiz alandayız. Türkiye’nin en büyük Kentsel Dönüşüm projesi olan bu proje dünyaya örnek olacaktır. Esenler’e kazandıracağımız 60 bin konut projesi kapsamında ilk etapta 4 bin 941 konutun inşasına başlamıştık. Bunlardan 2 bin 30’unu tamamladık ve teslim etmeye hazır hale getirdik. Cuma günü Cumhurbaşkanımız tamamladığımız bu konutların anahtarlarını hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edecek. 2 bin 833 konutumuzu da yıl sonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

 

“2035’E KADAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMEMİŞ BİNA BIRAKMAYACAĞIZ”

     “Deprem bugün Türkiye’nin baş etmesi gereken en önemli sorunudur” diyen Kurum, “Ülkemizin yüzde 66’sı deprem riski altında ve yaşadığımız toprakların, nüfusumuzun yüzde 71’i de bu alanlarda yaşıyor. Her depremde şunu gördük, deprem değil, sağlıksız binalar, küçücük çocuklarımızın, yaşlılarımızın, gençlerimizin canını alıyor. Ülkemizde sağlıklı yapı stokunu artırmak için TOKİ’yle, 2002 yılında başlattığımız planlı kentleşme ve konut seferberliğiyle 20 yılda, 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık. Her bir konutu bir yaşam alanı olacak şekilde yeşil alanları, okulları, camileri ile birlikte kurguladık. Şehirlerimize stadyumdan hastanelere, okullardan kamu binalarına 26 bin sosyal donatı alanı kazandırdık.

     2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘bedeli ne olursa olsun yapacağız’ diyerek ortaya koyduğu hedef, kentsel dönüşümde ülkemiz için bir milat oldu. ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ diyerek yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm ilkeleri çerçevesinde 81 ilimizi çarpık kentleşmeden ve riskli yapılardan kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı.

     Çevreye Saygılı İklim Dostu Şehirler hedefiyle çalışmaları tüm hızıyla sürdürdüklerini söyleyen Kurum, “81 ilimizde çevreye ve iklime duyarlı, güvenli, sağlam, kimlikli yapılara sahip, kültürel değerlerini yaşatan şehirler inşa ediyoruz. Bu kapsamda Bakanlık olarak bugüne kadar, 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda 81 ilimizde 350 bin konutun dönüşümüne hızla devam ediyoruz. Hedefimiz, 2035 yılına kadar Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir bina bırakmamak” dedi.

 

“İSTANBUL’DA BUGÜNE KADAR 300 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRDÜK”

     Kurum sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’umuzda bulunan 1,3 milyonu riskli konuttan 230 bininin ise acil dönüşmesi gerekiyor. Deprem riskini azaltmak için, İstanbul’umuzda da bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Toplam büyüklüğü 412 milyon metrekare olan 188 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fikirtepe, Kartal, Gaziosmanpaşa, Üsküdar başta olmak üzere İstanbul’un tüm ilçelerinde yürüttüğümüz çalışmalarla, şu anda sahada sürdürdüğümüz 140 bin konutluk dönüşüm projesiyle bu güzel şehri her geçen gün depreme daha hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar