Olumsuzluklara rağmen ihracatta hedefi aştık

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, ”Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracat hedefimizi aşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 8.08.2022

Olumsuzluklara rağmen ihracatta hedefi aştık

Türkiye Seramik, çimento ve cam sektörünün dünya pazarında rekabetçi yapısını sürdürdüğünü açıklayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, sektörlerin 2022 yılında yakaladıkları büyüme ivmesini sürdüreceğini ifade etti.

Türkiye’nin seramik, çimento ve cam sektörlerinde dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer aldığını belirten Çenesiz, “Sürdürülebilir üretim ile çevreyi korumayı amaçlayarak değişen ve gelişen sektörlerimiz dinamik yapısı ile Türkiye'de olduğu kadar dünyada da lider sektörler arasında yerini korumaya devam etmektedir” dedi.

SERAMİK, ÇİMENTO VE CAM SEKTÖRLERİ BÜYÜME KAYDETTİ

2021 yılında seramik, çimento ve cam sektörlerinin büyüme kaydettiğini belirten Çenesiz, “2021 yılında 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren seramik sektörü yüzde 27,7 büyürken, 1,3 milyar dolarlık ihracatla yüzde 12,7 büyüme kaydeden çimento sektörü önemli bir başarı elde etmiştir. Cam sektörü ise 1 milyar dolarlık ihracatla bir önceki yıla göre yüzde 22’lik bir artışa imza atmıştır” ifadelerine yer verdi.

Sektörlerin 2022 yılında yakaladıkları ivmeyi kaybetmeden ihracata devam ettiklerine dikkat çeken Çenesiz, “2022 yılında, seramik sektörü ihracatının yüzde 20,5’lik bir büyüme ile 2 milyar dolara ulaşması beklenirken, çimento sektörünün yüzde 10,4’lik bir büyüme ile 1,4 milyar dolar olması hedeflenmektedir. Cam Sektörünün ise önceki yıla göre yüzde 20’lik bir büyüme ile 10,5 milyar dolar ihracata ulaşması beklenmektedir” dedi.

TÜRKİYE, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİMDE DÜNYANIN EN BAŞARILI ÜLKELERİNDEN BİRİ

Dünya piyasalarında yaşanan olumsuzluklara rağmen seramik, çimento ve cam sektörlerinin rekabetçi yapısını koruduğunu ifade eden Çenesiz, “Sektörün her alanında önem verilen memnuniyeti, isteklere göre özelleştirilebilen geniş üretim kapasitesi, etkili iletişim ve yılların tecrübesi ile ihracatta dünya pazarında rekabetçi yapı korunmaya devam etmektedir. Sektörlerimiz Türkiye’nin üretim, tedarik ve lojistikteki gücünü göstermiş, sürdürülebilir üretimde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu ortaya koymuştur. Enerji maliyetlerinde artış, dövize bağlı ticari ilişkilerimizin Bu ülkelerdeki gerilimler her ne kadar dış ticareti olumsuz etkilese de 2022 yılında sektör toplamında ihracatımızın yüzde 17,5’lik atışla 5,6 milyar dolar olması hedeflenmiş ve bu hedefin de üzerine çıkılacağı öngörülmektedir” açıklamalarında bulundu.

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar