Pandemiyle birlikte ev içi mimarisi değişti

2014 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden mezun olan ve 2015 yılında meslek hayatıma başlayan Dilanur Topkaya, altı buçuk yıl Moda Yapı Dekorasyon'da iç mimar olarak çalıştıktan sonra  üç buçuk milyonluk bir yatırımla kendi ofisini kurdu. Görsel tasarımı yüksek bir mimarlık ofisi açarak hayallerini gerçekleştirmekteki ilk adımını attığını belirten Topkaya, dekorasyonda fark yaratan projelerinden bahsetti.

info@karadenizekonomi.com / 18.07.2022

Pandemiyle birlikte ev içi mimarisi değişti

Türkiye'de iç mimarlığın zaman içerisinde değer kazandığını belirten Topkaya, “İç mimarlık şu anda çok farklı bir konumda, değerimizin arttığını düşünüyorum. İnsanlar artık bir profesyonelle çalışmak istiyorlar ve bunun için de bize geliyorlar. Türkiye'de artık kıymetimiz biliniyor” dedi. Bir dönem tamamen country tarzının moda olduğuna dikkat çeken Topkaya, “Şu anda biraz daha bohem ve rahat tarza geçtik. Pandemiyle birlikte insanlar daha çok rahat edebilecekleri mekanlar istiyorlar” diyerek pandeminin insanların mekan tercihlerini de değiştirdiğini söyledi.

 

Gold'u kullanmayı çok seviyorum

Tasarımlarda kullandığı tercihlerden dolayı herkesin Gold Mimar olarak kendisini adlandırdığını da sözlerine ekleyen Topkaya, “Gold'u kullanmayı çok seviyorum. İnsanlar benim yaptığım mekâna girdiğinde hemen ‘burasını Dilanur yaptı’ der. Çünkü yaptığım işler yeşillik, gold, siyah, beyaz ağırlıklıdır. Herkesin bir çizgisi var, belli bir tarzı ya da kullanış şekli oluyor. Yani ben görsel zenginliğe çok bakıyorum ve bakıldığında bir iş yeri ‘ben buradayım’ demeli. Genelde tasarımlarımı da o yönde yapıyorum” dedi.

400’ün üzerinde proje yaptığını açıklayan Topkaya, severek yaptığı için her projeden keyif aldığını söyledi. Her seferinde farklı sektördeki firmalarla çalışmasının kendisini geliştirdiğini de vurgulayan Topkaya, “Sektörün değişmesi benim kendimi geliştirmem açısından daha faydalı oluyor. O yüzden ondan daha çok zevk alıyorum. İlk kez bir şey yapmak benim için çok daha zevkli ve keyifli. Daha çok araştırma yapıyorum. Ben de projeyle birlikte yeni şeyler öğreniyorum” açıklamalarında bulundu.

 

Müşterileri bizim yönlendirmemiz lazım

Her projenin kendisine yenilikler kattığını dile getiren İç Mimar Dilanur Topkaya, yaptığı işlerde ve tasarımlarda kendi imzasının öne çıktığını söyleyerek insanların tasarımlarda artık profesyonel birileriyle çalışmak istediklerini vurguladı. “Zorda kalmadıkça en güzeli çıkmaz” diyen Topkaya, doğal olarak sürekli araştırma yaptığını söyleyerek, “Bir proje yaparken öyle kabataslak ya da internetten baktığımız iki resimle yapmıyoruz. Mesela müşteriler çiftlik evi mutfağı şeklinde bir resim getiriyor ama müşterinin mutfağı o kadar yok. Doğal olarak müşteriyi bizim yönlendirmemiz lazım” dedi.

 

Pandemi döneminde insanlar köy evlerine yatırım yapmaya başladı

Daha çok tadilatlarla uğraştığından dolayı inşaat sektöründeki sıkıntıların kendisinin işlerini fazla etkilemediğini ifade eden Topkaya, “Ramazan ayında çok fazla bir durgunluk söz konusuydu. Ama şu anda inanın yetişemiyoruz. Evet, fiyatlar çok yükseldi. Her gün daha da artıyor ama düne göre zarardayız, yarına göre kardayız. O yüzden insanlar bir an önce evlerini ve işyerlerini yaptırmak istiyorlar. Pandemi döneminde insanlar köylere yönelerek köy evlerini tadilata soktular. O yüzden de ben iç mimar olarak pek sıkıntı yaşamadım” diyerek açıkladı.

 

ASEL GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar