İnşaat sektöründe konut fiyatları durdurulamıyor

Hükümetin faizleri indirerek piyasayı tüketimle canlandırma planı tutmadı. Merkez Bankası’ndan art arda gelen toplam 300 baz puanlık faiz indirim kararları ile dövizde yükseliş sürüyor. Bu yükseliş hammaddede dışa bağımlı bütün sektörleri olduğu gibi 2018 yılından bu yana krizde olan inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor.

info@karadenizekonomi.com / 15.11.2021

İnşaat sektöründe konut fiyatları durdurulamıyor

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki 100 baz puanlık faiz indirim kararının açıklandığı gün tonu 6 bin 930 TL olan demirin fiyatı bir ayda 8 bin 550 TL oldu. Çimento, enerji maliyetlerindeki artışın da etkisiyle yüzde 10 zamlandı ve devamı bekleniyor. Sektör temsilcileri, tüketici kredilerinin faizleri düşse bile hem arz sıkıntısı hem de artan inşaat maliyetleri sebebiyle konut fiyatlarında hızlı bir yükseliş bekliyor. Konut fiyatlarındaki artışlar şimdilerde yüzde 10-20 seviyelerinde yükseldi. THBB Başkanı Yavuz Işık, ipotekli konut satışları üzerinden gelecek olan talebin istenilen seviyeye gelmesi için öncelikle piyasa faizinin de düşmesi gerekmektedir derken Ordu Gayrimenkul Danışmanı Özgür Hasten’de emlak sektöründe fiyat artışının devam edeceğini şu an ise talebin çok olduğunu belirtti.

Fiyatlar yüzde 25-35 oranda artış gösterecektir

Yaşanan kur ataklarından gayrimenkul sektörünün etkilendiğini belirten Özgür Hasten şu açıklamayı yaptı: “Sektör şu an oldukça hareketli. Bu durum doların ve piyasadaki malzeme ürün gamının fiyatının yükselmesinden kaynaklanıyor. Fiyatların yükselmesi de otomatik olarak mevuttaki değerlere yansıyor. Ordu’da şu an imar yok. İmar olmayışından dolayı da yeni imalat fiyatlarının net rakamları daha belirlenemedi. Çok fazla alternatif olmadığı için talebin çok olmasından dolayı fiyatların yükselmesine sebebiyet verdi. Mevcuttaki ürün talebi karşılamıyor ve fiyatlar yükseliyor. Yeni yapılar başladığı zaman girdi fiyatlarına gelen zamlar yeni binaların satış fiyatlarına eklenecek ve fiyatlar yüzde 25-35 oranda artış gösterecektir. Gayrimenkul her zaman yatırım aracıdır. Bu hiçbir zaman değişmez. Sadece ihtiyaçlar ve mimariler değişir”.

Yıl sonuna kadar faiz indirimi devam edecektir

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı.Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de politika faizindeki 100 puanlık indirimi sonrasında piyasa faizinde bir gerileme meydana gelmemiştir. İnşaat sektörü açısından faiz, diğer sektörlere kıyasla çok daha önemli görünmektedir. İpotekli konut satışları üzerinden gelecek olan talebin istenilen seviyeye gelmesi için öncelikle piyasa faizinin de düşmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın; risk primi, döviz kuru gibi göstergelerde yaşanan yükselmeyi göze alarak verdiği faiz indirimi kararı sonrasında bankacılık kesiminin alınan bu kararı piyasaya yansıtmasını beklediklerini belirten Yavuz Işık, “21 Ekim’de yapılan 200 baz puanlık faiz indirimi kararından sonra yapılan açıklamada “yıl sonuna kadar faiz indirimi için sınırlı bir alan kaldı” denmiştir ki bu söylemden önümüzdeki 2 ayda faiz indirimine devam edilebileceği ancak bunun hızının daha düşük olacağı sonucu çıkmaktadır. Bu yönüyle bu faiz indirimlerinin piyasaya yansımaması durumunda, yılın geri kalan kısmında alınacak aksiyonların da etkisi olmayacaktır.” dedi.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar