Yılmaz, yeni imar planını değerlendirdi

Şehir Plancıları Odası Ordu İl Temsilcisi Yılmaz, ‘’ Kentin en az 30-40 yıllık geleceğini şekillendirecek bu çalışmanın sağlıklı yürütülmesi gerek. Aksi taktirde yeni iptal gerekçeleri oluşabilir.’’

info@karadenizekonomi.com / 4.02.2021

Yılmaz, yeni imar planını değerlendirdi

Şehir Plancıları Odası Ordu İl Temsilcisi Birol Yılmaz, yeni imar planı hakkında görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Altınordu Belediyesi imar planı revizyonu kapsamında yürütülen çalışmaları değerlendiren Yılmaz, ‘’Altınordu belediyesine ait nazım ve uygulama imar planlarının mahkeme kararı ile iptal edilmesinden dolayı plan hazırlama süreci aceleye getirildi. Kentin en az 30-40 yıllık geleceğini şekillendirecek bu çalışmanın sağlıklı yürütülmesi gerek. Aksi taktirde yeni iptal gerekçeleri oluşabilir. Böyle bir vebali hiç kimse ödeyemez’’ diye konuştu.

Yılmaz imar planının hazırlanma kriterlerini ve plandan beklentilerini maddeler halinde sıraladı;

1-Altınordu belediyesi 1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptal gerekçelerinin tamamı ortadan kaldırılarak, yeni iptal gerekçeleri oluşturmadan plana itirazı minimumda tutacak, kamuoyu desteğini alacak katılımcı biçimde yeni imar planı hazırlanmalıdır.

2-Üst ölçekli planlara muhakkak riayet edilmeli, değişmesi gereken kısımlar revizyon öncesinde değiştirilerek alt ölçekli planlar hazırlanmalıdır.

3-2016 revizyonunda tahribata uğrayan yerleşik alanlardaki sosyal ve teknik altyapı alanları mevzuatların elverdiği ölçüde eski haline getirilmelidir.

4-Özel proje alanlarının tamamı iptal edilerek açık ve net yapılaşma fonksiyon ve koşulları ile tanımlanmalıdır.

5-Kamuya kazandırılması gereken özellikle yeşil alanlar başta olmak üzere sosyal ve teknik altyapı alanları yeni planda muhafaza edilmelidir. 

6-Mevzuatlara ve vicdanlara uygun olarak kazanılmış, planın geçmişinden gelen imar hakları korunmalıdır. 

7-Yapılaşma koşulları ada veya parsel bazında ayrıcalıklı planlanmamalı, yapılaşma koşulları bütüncül olmalıdır. 

8-Turizm yatırımları için konuttan arındırılmış turizm bölgeleri oluşturulmalı, turizm yatırımlarını teşvik edici plan kararları getirilmelidir. 

9-Yerinde kentsel dönüşümü özendirici Kentsel dönüşümü teşvik edici plan kararları getirilmelidir.

10-Uygulama imar planı plan notları tereddüte meydan vermeyecek açıklıkta ve sadeleştirilmiş biçimde hazırlanmalı, Yasa ve yönetmeliklerle verilen yapılaşma hakları plan notları ile geri alınmamalı, parseldeki yapılaşma şartları bağlayıcı olmalı,  alternatifler oluşturularak hülle yolları açılmamalıdır. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar