Konfeksiyon sektöründe ‘3’lü kıskaç’

Pandeminin etkisiyle birlikte daralan konfeksiyon sektörü bir yandan ham madde fiyatlarındaki artış bir yandan da gelen numunelerinin gümrükte kalması nedeniyle zor günler geçiyor. Sorunlar üretim ve ihracatı tehdit ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.08.2021

Konfeksiyon sektöründe ‘3’lü kıskaç’

Otomasyonun tüm sektörler kadar konfeksiyon sektöründe de önemli bir öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Tuncay Koru; “Otomasyon sayesinde sürat kazanıyoruz. Hatayı azaltıyor ve seri imalatı gerçekleştiriyoruz. Konfeksiyon işçi odaklı iş gücüne bağlı bir sektör” dedi. Sadece konfeksiyon üreten konfeksiyon imalathanelerinde kullanılan her türlü dikiş, serim, taşıma, ütüleme ve yıkama gibi bütün olayları üretim safhasında bu üretimlerini manuel sistemden otomatik sisteme geçirmek üzere imalat yapan tüm üreticileri derneğin üyesi yapmak istediklerini söyleyen Koru; “Bazı şartlarımız var; konfeksiyon sektöründe faaliyet göstermesi, yerli olması ve mutlaka üretici olması gerekiyor. Biz ithalatçılarla çalışmıyoruz çünkü bizim misyon ve hedefimiz Türk imalatçısının gerek Türkiye’deki Pazar payında büyümeleri gerekse de Dünya pazarında Türk makinalarının güçlenerek ihracat rakamlarımıza destek olmasını hedefliyoruz. Şu an 50-55 üyemiz var. Türk üreticisinden 100-150 daha üye yapmak istiyoruz” açıklamalarını yaptı

“10 yıl önce ithalat yaptığımız yerlere bugün ihracat gerçekleştiriyoruz”

Sektörün Türkiye’de hızlı bir reaksiyon gösterdiğini söyleyen Koru; “Şu anda fabrikalarımız birçoğu otomat birçoğu da yarı otomatik makinalar seviyesinde. Bizler dernek olarak yarı otomatik makinaları birkaç dokunuşla tam otomatiğe çeviriyoruz. Sektörde ciddi bir ilerleme var. Sektör Marmara’dan Güneydoğu Anadolu’ya doğru bir yönelme var. Teşvikler sayesinde firmalar ekipmanlarını yeniliyorlar. Almaya, İtalya ve Japonya’dan bu bayrağı alabilecek kapasiteye sahibiz. 10 yıl önce makine aldığımız ülkelere bugün makine satacak hale geldik”  

Tüm makine üreticilerimizin Türkiye’deki sorunları genellikle aynı olduğunu söyleyen Koru; “Son 6 ayda ham madde fiyatlarında ve tedariklerde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Uluslararası nakliyede ciddi fiyat artışları var. Elektrik, doğalgaz, işçi maliyetleri gibi artışlar söz konusu. Pandemi döneminde konfeksiyon sektöründe bir daralma oldu buna bağlı olarak da artışlar oldu. Makas iki yerden daraldı ve sorunlar yaşadık. İthalat rejimiyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yurt dışında gelen numune malzemeler gümrükte takılıyor. Halbuki hiçbir ticari fonksiyonu yok. 8-10 parçaya gümrük maliyeti yükleniyor. Zaman kaybı yaşıyoruz. Bununla düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Burada kolay ithalatı düzeltmemiz gerekiyor. Yurt dışından ithal gelen parçayı gümrükten çekemiyoruz. Müşterilerimiz memnuniyetsizlik yaşıyoruz. Hızlandırıcı tedbirler alarak sektörün önündeki bu engeli aşmalıyız. Çin ile rekabet etmemiz için bu tür zorluklardan sıyrılmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Nitelikli personel yetiştirmeliyiz”

Yetişmiş personel sıkıntılarının olduğunu ifade eden Başkan Koru; “Fabrikalarda Türk personel yerine göçmenlerin çalıştırılması sorunu var. Bu Türk istihdamı açısından bir tehlike. Türk işçisinin rekabet ve verimliliğini arttırarak çözmek gerekiyor. Teknik lise eğitimlerle bunu çözebiliriz. Dijitalleşmeye ayak uydurmuş yetişmiş personele ihtiyacımız var. OSB, belediye ve STK’larla beraber sürecin ilerlemesi gerekiyor. OSB’lerde daha fazla liseler kurulmalı. Önce Türk bürokrasisi, birlikler, dernekler koordinasyonu arttırmalı ve süratli çözümlerle verimlilik ve sürdürülebilirliği arttırmalıyız.

Fuarlara daha fazla teşvikler verilmeli

Asya Kıtası’nda Çin, Japonya, Bangladeş ve Hindistan’ın ciddi teşviklerle sektörü elinde bulundurduğunu ifade eden Koru; “Sorunlarımız devam ederse uzun süreli Çin ile rekabet etmemiz imkânsız. Sektör tekelleşebilir. Nakit teşviklerle değil ticaretin ve ihracatın sistem operasyonunun hızlandırılması ile bu sorunları aşmak gerekiyor. Sektörde 3 tane büyük global fuar var. Almanya, Çin ve Türkiye. 21-24 Haziran’da Frankfurt’ta Almanya fuarı gerçekleşecek. Bütün üyelerimizin önümüzdeki hafta itibariyle fuara erken katılımdan kaynaklı bir indirim var. Biz tüm üyelerimizi bu fuara katılması için teşvik ettik. 40-50 metrekare yer dahi olsa bile burada olmamız gerekiyor. 2022 yılında TÜYAP İstanbul’da yapılacak olan bir fuar var. Burada da olacağız. İstanbul fuarı bu 3 büyük fuardan biri. Türkiye bir fuar ve turizm ülkesi. Bu fuarlara daha çok teşvik verilmesi gerekiyor. Operasyonel teşvikler vermek gerekiyor. Her türlü iş birliğine ve fikir alışverişine açığız. STK ve Bakanlıklar iş birliği halinde çalışmamız gerekiyor. Dakka’da gerçekleştirilen Bangladeş Fuarı Dünya’daki 4. büyük fuar. Fakat iki yıl önce buraya verilen teşvik kaldırıldı. Niye ve niçin kaldırıldığına dair hiçbir açıklama yok. Sektörden hiçbir fikir alınmadığı halde bu fuar otomatik olarak kaldırıldı. Bu fuarı tekrar teşvik listesine koymak istiyoruz” açıklamalarını yaptı.

(KARADENİZ EKONOMİ- HALİL YILMAZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar