Elektrikli Araç Satışları Türkiye'de Hızla Yükseliyor: Yüzde 862,8 Artış

Türkiye otomobil pazarında, bu yılın 9 ayında elektrikli otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adede ulaştı.

info@karadenizekonomi.com / 30.10.2023

Elektrikli Araç Satışları Türkiye'de Hızla Yükseliyor: Yüzde 862,8 Artış

Benzinli otomobiller 448 bin 152 adet satışla birinci sırada yer alırken, dizel otomobiller 102 bin 184 adetle ikinci sırada bulunuyor.

Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Ordu Enerji Otomotiv Genel Müdürü Rezzan Barın Turgut, 2023 Temmuz ayında faaliyete geçen Enerji Otomotiv'in, Skywell Çin menşeili elektrikli araçların Ordu bayiliği satışı ve yetkili servisi olarak hizmet verdiğini belirtti. Ayrıca ikinci el araç alım-satım, ALC mini onarım servisi, sigorta hizmetleri ve auto network servisi gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini ekledi.

Elektrikli Araç Satışlarının Hız Kazanmasının Sebepleri Neler?

Turgut, elektrikli araç satışlarının hızlanmasını şu sebeplerle açıkladı:

Akaryakıt Zamları: Ülkede hızla artan akaryakıt zamları, tüketicileri elektrikli araçlara yönlendirdi. Bu durum, kararsız müşterilerin hızlı bir şekilde karar vermelerine neden oldu.

Gelecek Planları: Birçok otomobil firmasının 2030'dan itibaren sadece elektrikli araç üreteceğini açıklaması, tüketicilerin bu araçlara yönelmelerini hızlandırdı.

Geri Kazanım Sistemi: Elektrikli araçların kullanımında geri kazanım sisteminin olması, çevre dostu bir tercih olarak görülüyor ve bu da tüketicileri cesaretlendiriyor.

Kişisel Enerji Üretimi: Tüketicilerin kendi elektriğini üretmek amacıyla güneş panelleri kurmaları, elektrikli araçları şarj etme konusunda bağımsızlık sağlıyor.

Turgut, bu etkenlerin yanı sıra akaryakıt istasyonlarının sayısıyla elektrikli şarj istasyonlarının sayısının mukayese edilemeyecek kadar farklı olması ve elektrikli araç kullanmanın programlı bir sistem gerektirmesi gibi nedenlerle henüz tam anlamıyla rekabet edilemediğini belirtti.

Elektrikli Araç Pazarındaki Zorluklar ve Beklentiler

Ancak, Turgut, elektrikli araçların ikinci el pazarındaki korkuların ve güven eksikliğinin hâlâ varlığını sürdürdüğünü ifade etti. Ayrıca, elektrikli araçların sıralı olarak talep alması ve şu anda gösterimde olan araçların yetersiz olması, benzinli araçlarla rekabet etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar