“ÖTV muafiyet limiti artırıldı Araç bulabiliyorsanız hemen alın”

Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı itibariyle güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti yeni yılın son gününde artırıldı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.

info@karadenizekonomi.com / 6.02.2023

“ÖTV muafiyet limiti artırıldı  Araç bulabiliyorsanız hemen alın”

Limit artırımı sayesinde engelli araçların muafiyetli satışının önü açılmış oldu.

Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı itibariyle güncellendi. Limit artırımı ile engelli araçlarda muafiyetli satışın önünün açıldığını söyleyen Volkswagen Fatih Giresun Satış Müdürü Ömer Çolakoğlu, engelli bireylerin araç bulması halinde alım yapmalarını tavsiye etti.

“YOĞUN TALEP VAR”

Toplumda, engelliler için ÖTV muafiyetine dair büyük beklenti olduğunu ve bu beklentinin karşılandığını dile getiren Çolakoğlu, “Düzenlemenin ardından yoğun bir talep var ancak gelecek araçlar şu an talebi karşılamıyor. Engelli araç tedariki ve yoğunluğu 3-4 ay devam edecek gibi gözüküyor. Yeni zamların gelmesi ile  2-3 aya kadar şu an limite giren araçlar, muhtemelen listede yer alamayacak. Bu da müşterilerin bir alt model alması anlamına gelecek” dedi.

“1-2 YIL DAHA DEVAM EDECEK”

İkinci el araç fiyatlarında ortalama yüzde 43 artış gerçekleştiğini belirten Çolakoğlu, “Üretim kaynaklı tedarik sıkıntısı devam ediyor. Bu durum 1-2 yıl daha devam edecek gibi gözüküyor. Döviz artışı, maliyetleri yükselterek fiyatların artmasına sebep oluyor. 2023 yılında fiyatlar yine yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor. Her geçen gün sayıları artan al-sat yapan kişiler, piyasada az sayıda olan araçlara talip oldukları için 2. el araç piyasanın yükselmesine sebep oluyor. Araçlar artık ihtiyaçtan öte yatırım olarak gözüktüğü için imkânı olan her kişi,  2-3 araç alıp bekletmek istiyor. Bu durum da piyasada araç bulunabilirliğin azaltarak, fiyatların yükselmesine sebep oluyor” ifadelerine yer verdi

“ ÖTV İNDİRİMİ BEKLEMEK HAYAL OLUR”

 

Piyasadaki ÖTV indirimi beklentisinin hayal olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, “Daha önceki dönemlerde ÖTV indirim olduğunda, otomotiv piyasasında araç satışı durma noktasına gelmişti ve stoklarda binlerce araç vardı. Bu durumdan kaynaklı piyasayı rahatlatmak ve stokları azaltmak için ÖTV indirimi yapılmıştır ve olumlu olmuştu. Araç tedarik sıkıntısı olduğu ve araçlara yoğun bir talep olduğu bu dönemde ÖTV indirimi beklemek hayal olur. 2. el araçların sıfırdan daha yüksek fiyata talep gördüğü şu anki piyasada ÖTV’de indirim gelmeyeceği inancındayız. Otomotiv piyasası bu şeklide gittiği takdirde, yeni bir ÖTV zammı gelmesi kaçınılmaz. Piyasa ne zaman durur, eskisi gibi stoklar artar, araç satışı durma noktasına gelirse o zaman ÖTV indirim beklentisi olabilir. Bu durumun kısa zamanda olması mümkün gözükmemektedir” diye konuştu. 

 

Asel Gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar