“Teknolojiyi kullanan değil, üreten ülke olacağız"

Gerçekleştirdiği teknolojik yatırımlarla geleceğe emin adımlarla yürüyen SAMPA, Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin heyecanını yaşıyor.

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2022

“Teknolojiyi kullanan değil, üreten ülke olacağız

TEKNOFEST’in, gelecek için teknolojiyi kullanan değil, üreten bir ülke haline getirmeye hazırlayan bir etkinlik olduğuna vurgu yapan SAMPA Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, dev organizasyona destek vermenin heyecanını yaşadıklarını ifade ediyor.

SAMPA, 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için büyük heyecan yaşıyor. Üretim gücünü teknolojiye yatırımla taçlandıran SAMPA, dev organizasyonda yer almanın gururunu yaşıyor. Teknoloji üreten ülke olmanın önemine vurgu yapan SAMPA Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, “TEKNOFEST’in bu sene şehrimizde olmasından ayrıca mutluyuz, biz de ana sponsorlardan biri olarak ev sahibi olacağız. TEKNOFEST’in ülkemizin geleceğine yaptığı katkının farkındayız ve biz de SAMPA olarak destek vermekten gurur duyuyoruz” diyor.

1950 yılına kadar uzanan üretim ve endüstri uzmanlığıyla 1994 yılında Samsun’da kurulan SAMPA, benzersiz bir imalat, tedarik ve satış devine dönüşerek ilk ihracatını 1996 yılında gerçekleştirdi. SAMPA, 150.000 m2’lik entegre fabrika yerleşkesinde, dünyada 160 ülkede toplam 4200’ün üzerinde çalışanı ile 11 entegre fabrikası, ödüllü AR-GE merkezi CAMP, 15 ülkedeki depoları ve ofisleri ile faaliyet göstermeye devam ediyor.

 

160’TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

SAMPA Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, Samsun’da bulunan merkez ofisi ve fabrikalarından 160 ülkeye ihracat yaparken, ürünleri dünyanın her noktasına ulaştırdıklarını ifade ederek, ekliyor; “Stratejik lokasyonları belirleyerek, ABD, İngiltere ve İrlanda, İtalya, İspanya, Fransa, Avustralya, Meksika, Almanya, Çin, Rusya, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirliği, Nijerya ve Romanya gibi bölgelerde açtığı ofis ve depolarla daha hızlı ürün temini sağlayarak, ihracat hedefini büyütmeye devam ediyoruz” diyor.

Altuncu, 2020 yılında 124 milyon euroluk cironun %93’ü ihracattan karşıladıklarına vurgu yaparak, “SAMPA; bakım setleri, debriyaj, direksiyon, fren, kabin, kardan mili, motor, süspansiyon, şanzıman, şasi, tamamlayıcı donanım, üniversal parçalar, yürür aksam, kompresör hava sistemi, elektrik sistemi başta olmak üzere 24 ürün grubu ile toplam 52 bin farklı ürün ile 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” ifadelerine yer veriyor.

 

“SAMSUN’DA REKOR İSTİHDAM SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ”

Altuncu, “Gelecek yıllar için planladığımız ‘Sampa Valley’ projesi ile, tüm üretim alanlarını büyütüp, yeni üretim tesislerini de ekleyerek, içerisinde sosyal alanlardan, konaklama ve eğitim binalarına kadar komple bir tesis planlıyoruz. Böylelikle Samsun’da rekor bir istihdam sağlamayı hedefliyoruz” diyor.

Altuncu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan HAMLE projesi kapsamında onaylanan tesisin hayata geçirilmesini öncelikli hedefleri arasına aldıklarına vurgu yaparak, hem Amerika'da hem de Avrupa'da yeni açılan ve açılması planlanan depolarla ‘Made in Türkiye’ damgalı SAMPA ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine daha hızlı şekilde ulaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

 

“DÜNYADA İLK 3’E GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Sampa Valley ile ilgili detayları paylaşan Altuncu, “SAMPA, üretimde ve ihracatta rekabet gücünü artırmak için 11 mevcut fabrikanın kapasitesini yükseltmek, makine sayılarını artırmak ve yeni üretim alanları eklemek için projelendirdiği 500 dönümlük yeni bir kampüs alanı “Sampa Valley” için de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu yatırım kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, yüksek katma değerli teknoloji ürünlerinin, yerli üretim ve kabiliyetler ile üretimini desteklemek amacı ile başlattığı HAMLE projesi dahilinde destek almaya hak gördüğü projeleri yer alıyor. Şirketimiz, bu destek ile birlikte 5 yıl içerisinde Avrupa’da satış sonrası hizmet sektöründe lider, dünyada ise ilk 3’e girmeyi hedefliyor” ifadelerine yer veriyor.

 

“ÜRETİMİN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ”

Şirketin teknolojik yatırımların yanı sıra AR-GE’ye büyük önem verdiğini belirten Altuncu, “Şirketimiz, 2013 yılında kurduğu AR-GE merkezinde yıllık ortalama 20’nin üzerinde AR-GE projesi geliştiriliyor. 2020 yılı itibari ile Teknopark şubelerinin de eklenmesiyle bu sayı 31’e yükseldi. Şu anda Samsun fabrika yerleşkesinde 1 AR-GE merkezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark’ta, Boğaziçi Üniversitesi BÜDOTEK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde de Samsun Teknopark olmak üzere 3 adet şubede faaliyetlerine devam ediyor. 200’den fazla çalışmanın sürdürüldüğü CAMP, yüksek teknolojiye sahip Laboratuvar ve Malzeme Teknolojileri, Ürün Teknolojileri, Mühendislik ve Metot, Kalıp ve Donanım Tasarımı, Fikri Haklar ve Proje Yönetimi birimlerinden oluşuyor. SAMPA, kurum içi inovasyonu zirveye çıkarmak hedefiyle yıllık cirosunun %2’sini CAMP’e ayırıyor ve bu yaklaşımıyla benzersiz bir konuma sahip. AR-GE yatırımlar ile Samsun ve çevre illerde, İstanbul ve dünyadaki farklı üniversiteler ile yaptığı ortak çalışmalar sayesinde, Şirketimiizn değerini arttırmak için projeler geliştiriliyoruz. AR-GE merkezi CAMP, genç beyinler ile yeni inovatif projeler geliştirerek üretimin geleceğini planlıyor” diyor.

 

SAMPA HER YERDE

Altuncu, pandemi sürecinde dünyanın her noktasında ulaşılabilir olmayı öncelikli hedeflediklerini ifade ederek, “15 farklı bölgedeki depo ve ofisleri ile bu zorlu dönemde dünyanın her noktasında rahatlıkla ulaşabildik. Dünyada taşımacılığın en çok ihtiyaç duyulduğu günlerde ve bölgelerde bayilerde ve servislerde SAMPA markası görmeye devam edildi. Stratejik bölgelerde kurulan depo ve ofisler, şirketin dünya ticaretinde en önemli şeyin, bulunabilirlik olduğunu ve dolayısıyla da doğru noktada bulunduğunu da göstermiş olduk” ifadelerine yer veriyor.

 

“TEKNOFEST BÜYÜK GURUR”

Teknolojiyi yakında takip eden bir şirket olduklarına dikkat çeken Altuncu, “Gençlerin geleceğin teminatı olduğunun farkında olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde, iş ve staj imkanlarında, üniversite iş birlikteliklerinde gençlerin gelişimi için farklı projeler yürütmeye devam ediyoruz. TEKNOFEST’in, teknolojiyi kullanan değil, üreten bir ülke haline getirmeye hazırlayan bir etkinlik olduğuna inanıyoruz. TEKNOFEST’in bu sene Samsun’da olmasından ayrıca mutluyuz. Ana sponsorlardan biri olarak ev sahibi olacağımız dev organizasyonda ülkenin geleceğine yaptığı katkının farkındayız ve destek vermekten gurur duyuyor” diyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar