Erçal: Talep çok ancak arz yetersiz

Erçal Otomotiv-DOD şubesi 65 şube arasında Temmuz ayı birincisi oldu. Başarının tesadüfi olmadığına değinen Erçal Group YKB Burhan Erçal  piyasadaki sıfır araç sıkıntısını da değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 10.08.2020

Erçal: Talep çok ancak arz yetersiz

Erçal Otomotiv- DOD şubesi Türkiye’deki 65, DOD şube arasında temmuz ayı birincisi oldu. 2008 yılından bu yana DOD bayiliğini yürüttüklerini belirten Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal başarının tesadüfi olmadığını söyledi. Erçal, “Samsun gibi bir şehirde DOD’un birinci olması tabi ki tesadüf eğil. İstanbul’da da dev markalar var ve tedarik konusunda imkanları daha fazla. Biz bunu nasıl başardık derseniz. Öncelikle güzel bir ekip oluşturduk. Yeni sistemler kurduk. Performans pirim sistemi geliştirdik.  Tedarik konusundaki sıkıntılarımızı da çözdük. Ve en önemlisi güven ortamını yarattık. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde ise böyle bir başarı ortaya çıktı.” dedi.

Yıllık 950 bin adetten 400’lere düşüldü

Piyasadaki sıfır araç sıkıntısına da değinen Erçal, talebin çok olduğunu ancak arzın yetersiz kaldığını vurgulayarak şunları söyledi; “Piyasada büyük bir sıfır araç sıkıntısı var ve bu yıl da çözülmesi beklenmiyor. 2013-2018 yılları arasında her yıl ortalama 950 bin araba satışı oldu. Ama 2018 yılında bu 350 bin, 2019’da 400 bin adette kaldı. 2 yıldır üst üste 600 bin daha az araç satıldı.  Bu yıl da 500 bin adeti geçmeyecek görünüyor. Pandemiden kaynaklı da sorunlar yaşamaya başladık. Özellikle tedarik zincirinde büyük aksaklıklar yaşandı. Dolayısıyla üretimin düşüklüğünden kaynaklı talepler karşılanamıyor.”

Süreç 2020’ye kadar devam edecek

Arz eksikliği sürecinin 2022’ye kadar devam edeceğini aktaran Erçal, “Bunun yansıması olarak ikinci elde fiyatlar yükselmeye devam edecek. Kamuoyunda ÖTV düşecek fiyatlar ucuzlayacak gibi söylentiler var. Buna çok itibar etmemek gerekiyor. Sonuçta bu araçlar Türkiye’ye döviz bazında geliyor ve dövizin de durumu ortada.  Sıfır araç arzı giderilmediği için talepler mecburen ikinci elden karşılanıyor. Bu açıdan baktığınızda ikinci el fiyatlarının yüksek olması gayet normal.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar