10 yıl sonra ilk şeker pancar hasadı gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen ‘Sözleşmeli Tarım ile Münavebe Sistemi’ sayesinde Çarşamba’da 10 yıl aradan sonra ilk şeker pancar hasadı gerçekleşti.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2020

10 yıl sonra ilk şeker pancar hasadı gerçekleşti

Samsun Çarşamba’da çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi ve yeterli şeker pancarı ekilmemesi nedeniyle üretime 10 yıl ara verilmişti. Yerel yöneticilerin gayreti üzerine geçen yıl Türkşeker fabrikasının yeniden açılma kararı alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen ‘Sözleşmeli Tarım ile Münavebe Sistemi’ sayesinde Çarşamba’da 10 yıl aradan sonra ilk şeker pancar hasadı gerçekleşti. Türkşeker’in pancardan sonra ekilecek ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını ödeme desteği üzerine çiftçiler de yeniden şeker pancarı ekmeye yöneldi.

‘’ 60 bin ton civarında üretim bekliyoruz’’

Yaklaşık bin hektarlık bir alanda şeker pancarı ekimi gerçekleştirildiğini ifade eden Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, ‘’Bu yıl 60 bin ton civarında üretim bekliyoruz. İyi bakılmış tarlalarda verim Türkiye ortalamasının iki katı. Çiftçimizin pancardan sonra ekeceği ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker ödüyor. Yeni sistemde Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi de verecek. Pancar çiftçisi, münavebe sistemine göre pancar ekmediği dönemde yüzde 80 oranında buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği ekiyor. Çarşamba Şeker Fabrikası için çalışmalar sona erdiğinde yaklaşık 60 milyon liralık bir yatırımı Samsun'a kazandırmış olacağız’’ diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar