Ayçiçeğindeki fiyat artışına aspir çözümü

Ayçiçeği yağında yaşanan fiyat artışlarına karşı alternatif olarak sağlık bakımından da öne çıkan aspir yağı üretimi gündeme geldi.

info@karadenizekonomi.com / 19.02.2021

Ayçiçeğindeki fiyat artışına aspir çözümü

Kuraklık, Covid-19, uluslararası pazarda rekolte azlığı, Ayçiçek yağındaki fiyat artışı artan taleple beraber 700 dolardan bin 320 dolara kadar yükseldi. Uzmanlar şartlar değişmedikçe fiyat artışının devam edeceği görüşünde. Mayıs 2020’de 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı raflarda 45-50 lira olarak yer alırken Şubat 2021 itibariyle 80-85 liraya kadar yükselmiş bulunuyor.

"Sorunun çözümü; yerelde ve yerinde müdahale"

Yağ fiyatlarındaki artışın sırf pandemiyle ilgili olmadığını, kuraklıktan dolayı genel anlamda ayçiçek tohumu, kanola, soya, fındık ve zeytinde rekolte eksikliğinden kaynakladığını belirten Altaş Yağ Sanayi Genel Müdürü Uğur Altaş, sorunun çözümü için tarımda, yerelde ve yerinde müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı. Altaş, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de özellikle Doğu bölgemizde birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri göç ve verimsiz olması nedeniyle değerlendirilemiyor. Bu durum da işsizlik, yağlı tohumlar gibi ithalata bağımlı olmamızı ve arazilerin boş kalmasına yol açıyor. Başta aspir olmak üzere bu topraklar değerlendirildiğinde işsizlik azalır, cari açık kapanır ve fiyatlar düşer. Bunun çözümü için yerinde müdahale ederek harekete geçilmesi gerekiyor.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar