TÜİK: Bitkisel üretim azalacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Bitkisel Üretim 2'nci Tahminini açıkladı. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

info@karadenizekonomi.com / 25.10.2021

TÜİK: Bitkisel üretim azalacak

Üretim miktarlarının, 2021 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 12, sebzelerde yüzde 0,2 azalacağı tahmin edilirken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 4,6 artacağı tahmin edildi.

Buna göre üretim miktarlarının 2021 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 62,7 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 24,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Tahıl üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 azalarak yaklaşık 31,6 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 13,9 azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton, mısır üretiminin değişmeyerek 6,5 milyon ton, arpa üretiminin %30,7 azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton, çavdar üretiminin %32,4 azalarak 200 bin ton, yulaf üretiminin %9,1 azalarak 286 bin ton olacağı öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun %24,6 azalarak 475 bin ton, kuru fasulyenin %8 artarak 302 bin ton, kırmızı mercimeğin %30 azalarak 230 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %1,9 azalarak 5,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %16 artarak 180 bin ton, ayçiçeği üretiminin %15,6 artarak yaklaşık 2,4 milyon ton olacağı öngörüldü. Susam üretiminin yüzde 5,1 azalarak 17 bin 700 ton olacağı tahmin edildi.

Tütün üretiminin %7,7 azalarak 73 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %15,3 azalarak 19,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sebze üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi

Sebze ürünleri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 azalarak yaklaşık 31,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 2,1, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 2,5 artış olurken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise %0,8 azalış olacağı öngörüldü.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden biber (salçalık, kapya) üretiminde %13,6, kuru soğanda %5,3, sakız kabakta %10,9 artış olurken, domateste %2,9, karpuzda %1,6, hıyarda %2 azalış olacağı tahmin edildi.

Meyve üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2021 yılında bir önceki yıla göre %4,6 oranında artarak yaklaşık 24,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %0,3, üzümde %12,8, kirazda %6,8 oranında azalış olacağı tahmin edilirken, şeftalide %1,1, çilekte %20,3, zeytinde %35,4 oranında artış olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada %14,7, portakalda %30,6, limonda %30,4, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %2,9 oranında artış olurken antep fıstığında %59,7 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

Muz üretiminin %19,1 oranında artacağı, incir üretiminin ise değişim göstermeyerek 320 bin ton olacağı tahmin edildi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar